Свет

Турска би поново да посредује: Стижу ли нови преговори о Украјини?

Више детаља о самом сусрету за сада није познато, каже извор "РИА Новости", док "Блумберг" пише да се сусрет делегација очекује крајем овог месеца
Турска би поново да посредује: Стижу ли нови преговори о Украјини?www.globallookpress.com © Mine Toz

Турска припрема нову рунду преговора о ситуацији о Украјини, открива данас дипломатски извор у Анкари за "РИА Новости".

Према писању овог медија, више конкретних детаља као што су, на пример, време и тачан датум сусрета, за сада није познато, јер је процес договарања још у току.

Ипак, "Блумберг" је нешто раније пренео да ће се, према његовим изворима, преговори одржати овог месеца и то крајем октобра у Турској, а у Истанбул би, како је наведено, требало да долете саветници за националну безбедност из разних земаља, укључујући и америчког Џејка Саливана.

Када је реч о томе да ли ће у преговорима учествовати и Русија, "РИА Новости" и "Блумберг" имају различите информације.

Извор "РИА Новости" тврди да се Турска залаже за то да дијалогу присуствује и руска делегација, што је Турска јасно ставила до знања приликом претходних сусрета.

"Присуство руске стране је неопходно ради постизања напретка у процесу преговора", каже овај извор, али додаје да "нажалост, не подржавају сви партнери тај став". 

Ипак, "Блумберг" тврди да руска делегација неће присуствовати догађају, а када је реч о Кини наводи да за сада нема информацију о томе.

"Блумберг", такође, пише да би у центру пажње требало да буде мировни план председника Украјине Владимира Зеленског, као и планови Кијева о организовању међународног догађаја на којем ће се у ширем кругу дискутовати о "мировној" иницијативи Зеленског.

Уколико се поменути преговори у Турској одрже, то ће бити трећи сличан сусрет ове године.  Претходно у јуну делегације су о Украјини већ разговарале у Данској, а недавно, у августу, и у Саудијској Арабији. 

image
VV inauguration
banner