Свет

Нове бриге за Зеленског: Кина прескаче састанак о његовој "мировној формули"

Кијеву не иде на дипломатском фронту, Кина неће слати представнике на састанак на Малти
Нове бриге за Зеленског: Кина прескаче састанак о његовој "мировној формули"© Tanjug/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Кина највероватније неће послати свог представника на састанак који ће бити одржан на Малти, где ће саветници за националну безбедност из више од 55 држава разровати о "мировној формули" за окончање  сукоба у Украјини.

Листа учесника укључује државе из групе Г7, Катар, Јужну Африку, Индију и Турску, тврде извори "Блумберга", док ће друге државе, попут Бразила и Чилеа, учествовати онлајн.

Одсуство представника Пекинга представља велико разочарење за украјинског председника Владимира Зеленског, који покушава да придобије подршку за своју верзију мировног плана, наводи тај портал.

Украјина жели да до краја године буде домаћин сличног самита, на ком ће присуство Кине бити од кључног значаја, наводи извор "Блумберга".

Састанак на Малти ће бити трећи у том формату, након ранијих окупљања у Данској у јуну и Саудијској Арабији у августу. Кинески представник је учествовао на самиту у Џеди.

План председника Зеленског укључује "потпуно повлачење руских трупа из Украјине".

Његови савезници састанке виде као платформу за званичнике из Кијева да своје аргументе изнесу директно државама које су остале углавном неутралне, посебно онима на глобалном југу.

Украјина покушава и да формира радне групе које би се бавиле појединачним тачкама из мировног плана председника Зеленског, али нису наишли на значајније интересовање неутралних земаља, наглашава "Блумберг".

image