Свет

Бајден и Си на Г20: Најважнији дипломатски догађај две државе у последњих неколико година

Председник Америке ће јасно ставити до знања да су "САД спремне за оштро такмичење са Кином, али не траже сукоб, не траже конфронтацију", рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан
Бајден и Си на Г20: Најважнији дипломатски догађај две државе у последњих неколико годинаwww.globallookpress.com © Liu Bin/XinHua

Председник Америке Џозеф Бајден ће покушати да спречи даље погоршање односа САД и Кине на састанку са кинеским лидером Си Ђинпингом на маргинама самита Г20, рекли су амерички званичници уочи дуго очекиване седнице.

Бајден и Си ће разговарати у понедељак увече на Балију у Индонезији на првом личном састанку лидера највећих светских економија од избијања пандемије.

Бајден: САД и Кина имају врло мало неспоразума

Како преноси "Блумберг", због великих тензија изазваним сукобом у Украјини, ограничењима које је Америка увела на извоз чипова у Кину и статуса Тајвана, обе државе су ублажиле своја очекивања од предстојећег састанка.

"Имамо врло мало неспоразума са Кином", рекао је Бајден новинарима у недељу у Камбоџи. "Морамо само да схватимо где су црвене линије и шта су најважније ствари за сваког од нас у наредне две године."

Након контроверзне посете председавајуће Представничког дома америчког парламента (Конгреса) Ненси Пелоси Тајпеју раније ове године, Кина је прекинула сарадњу са САД у бројним важним областима, од војске до питања заштите животне средине и климатских промена.

Амерички званичници су састанак САД и Кине на маргинама самита Г20 означили као први озбиљан, лични америчко-кинески дипломатски догађај у последњих неколико година, при чему су додали и да је предстојећи сусрет "производ недеља озбиљних и марљивих напора са обе стране", преноси "Блумберг".

Председник Америке ће јасно ставити до знања да су "Сједињене Државе спремне за оштро такмичење са Кином, али не траже сукоб, не траже конфронтацију", рекао је у недељу амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Очекује се да ће састанак два председника трајати најмање неколико сати и да ће бити у пратњи спољнополитичких помоћника.

Како пише "Блумберг", лидерима ће бити понуђен симултани превод преко слушалица, што ће омогућити бржи разговор, иако су Бајденови сарадници истакли да очекују да ће тон састанка остати послован. Очекује се и да ће цео састанак бити одржан уз присуство комплетног тима сваке земље, односно да председници неће водити приватне дискусије током планираног догађаја.

Разговори се, подсећа "Блумберг", одвијају у тренутку у ком САД и Европа припремају увођење нових санкција Русији.

Док се САД залажу за ограничавање цене руске нафте, како пише "Блумберг", "најважнији преостали партнер руског председника Владимира Путина" Кина се томе противи. 

Амерички званичници су потврдили да је Бајден уочи састанка са председником Кине затражио помоћ од премијера Јапана Фумио Кишиде и председника Јужне Кореје Јун Сук и објаснио им свој приступ.  

САД су рекле да ће Бајден поручити Сију да Кина има избор: или да сарађује са Америком око Северне Кореје, или да се суочи са повећаним присуством америчке војске у том региону.

Подсећамо, Група двадесет, односно Г20 је клуб земаља који се састаје да разговара о плановима за глобалну економију.

Земље Г20 чине 85 одсто светске економске производње и 75 одсто светске трговине.

Ове године ће руску делегацију предводити министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

image
VV inauguration
banner