Свет

"Глобај тајмс": Бајден се удвара земљама АСЕАН-а

Америчко инсистирање на супротстављању Кини само ће удаљити земље АСЕАН-а од САД, сматрају кинески експерти, јер ове земље не желе да постану талац у игри ривалства између Пекинга и Вашингтона
"Глобај тајмс": Бајден се удвара земљама АСЕАН-аwww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Током састанка са лидерима чланица Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), амерички председник Џозеф Бајден покушао је да се додвори овим земљама, укључујући обећање помоћи за тај регион у износу од 850 милиона долара, као и подизање односа на ниво "свеобухватног стратешког партнерства."

Ипак, политички аналитичари у Азији сматрају да су то "само симболични потези" и да америчка помоћ, намењена земљама чланицама АСЕАН-а, представља тек "кап у чаши", пише кинески "Глобал тајмс."

Стварни интерес Америке је да примора земље АСЕАН-а да се супротстављају Кини, што оне по сваку цену желе да избегну. Државе чланице желе сарадњу и са Пекингом и са Вашингтоном без било каквих условљавања, сматрају кинески експерти.

Вашингтон обећава брда и долине 

У изјави на самиту САД-АСЕАН у Камбоџи у суботу, Бајден је рекао да ће свеобухватно стратешко партнерство између САД и овог блока помоћи у решавању "највећих питања нашег времена."

Бајден је, такође, рекао да АСЕАН представља "само срце америчке индопацифичке стратегије", али је у истом говору направио лапсус, када је Камбоџу, која је била домаћин овог самита, назвао Колумбијом.

Америчко нуђење свеообухватног партнерства земљама АСЕАН-а личи на симболичан гест, рекао је за "Глобал тајмс" Тим Кох Кинг Ки, председник малезијског Центра за нову инклузивну Азију. "У ствари, САД се надмећу са Кином", додајући да Кина и АСЕАН 2021. успоставили много конкретније стратешко партнерство.

Садашње америчко "удварање" земљама АСЕАН-а открива да Вашингтон настоји да се супротстави растућем утицају Кине, рекао је у недељу за "Глобал тајмс" Чен Сјангмиао, истраживач на Националном институту за проучавање Јужнокинеског мора.

Бајден је обећао пакет од 850 милиона долара помоћи за земље АСЕАН-а. Из овог пакета би требало финансирати неколико пројеката у Југоисточној Азији, као што су интегрисани еко-системи електричних аутомобила и инфраструктурни пројекти заснованих на "чистој енергији." 

Овај новац ће, међутим, бити подељен на десет земаља чланица блока. "Да ли ће САД уопште имати довољно новца за овакве инвестиције?", пита се Чен, додајући да "Вашингтон обећава брда и долине."

Бајден је у мају, на Специјалном самиту САД-АСЕАН, најавио развојни пакет за ове земље "тежак" 150 милиона долара. То је прилично скромно у односу на кинеску помоћ, која износи 1,5 милијарди долара. Овај пакет је Кина већ договорила са чланицама АСЕАН-а у новембру 2021, како би подстакла економски опоравак после пандемије ковида.

Циљ - очување хегемоније

Кинески премијер Ли Кећијанг присуствовао је 25. самиту Кина-АСЕАН, током којег је позвао на унапређење сарадње са чланицама АСЕАН-а и на заједничко одржавање мира у региону, известила је у суботу новинска агенција Синхуа.

Ли је рекао да су "Кина и АСЕАН свеобухватни стратешки партнери са заједничком будућношћу", додајући да "заузимање једне од страна не треба да буде наш избор. Отвореност и сарадња су једини одржив начин за суочавање са заједничким изазовима."

Циљ Кине је да АСЕАН постане истински просперитетан и безбедан, каже Чен. За разлику од САД, Кина се не меша у унутрашње ствари држава чланица. "Насупрот томе, америчка политика према АСЕАН-у усредсређена је искључиво на сопствене интересе. Вашингтон покушава да земље чланице претвори у пионе који ће се супротстављати Кини. Једини циљ САД је одржавање сопствене хегемоније", рекао је Чен.

"Кинеско присуство у југоисточној Азији у основи је економско. Кина и економије АСЕАН-а имају већу економску комплементарност. Интерес САД за АСЕАН је пре геополитички него економски", сматра Тим Кох.

Јачање економских веза између Кине и АСЕАН-а

Вредност трговине између Кине и АСЕАН-а порасла је за 28 одсто у 2021. години, односно на 878 милијарди долара. То је скоро двоструко више од 441 милијарде долара укупне трговине између САД и АСЕАН-а.

Трговинске везе САД-а и АСЕАН-а су назадовале и због одлуке бившег председника Доналда Трампа да напусти регионалну трговинску групацију Транспацифичког партнерства 2017. године. Осим тога, Трамп се само једном појавио на састанку АСЕАН-а 2017. године.

САД за две године очекују нови председнички избори, али Чен верује да ће Вашингтон, без обзира на то ко на њима победи, и даље гледати на Пекинг као на свог непријатеља, покушавајући да окрене АСЕАН против Кине.

"Међутим, председник из редова републикаца могао би да смањи економску сарадњу са овим регионом, као што је Трамп урадио током свог мандата", рекао је Чен.

Америчко инсистирање на супротстављању Кини само ће удаљити земље АСЕАН-а од Вашингтона, сматра Чен, јер су те земље већ јасно ставиле до знања САД да не желе да постану талац у игри ривалства између Пекинга и Вашингтона.

image