Свет

"Њујорк тајмс": Израелски безбедњаци престали да слушају радио везу Хамаса пре годину дана

Израелски званичници су потценили Хамас и веровали да им је највећа претња Иран и Хезболах
"Њујорк тајмс":  Израелски безбедњаци престали да слушају радио везу Хамаса пре годину дана© Chris Young/The Canadian Press via Tanjug/AP

Израелска војна обавештајна служба престала је да слуша радио везу оперативаца Хамаса у Гази пре годину дана, јер се тада то сматрало "узалудним послом", објавио је "Њујорк тајмс".

У опширном извештају о обавештајном пропусту који је омогућио Хамасу да нападне југ Израела 7. октобра, њујоршки лист наводи да су и америчке шпијунске агенције углавном престале да скупљају информације о Хамасу претходних година, верујући да је Израел успео да сузбије претњу од ове милитантне групе.

"Њујорк тајмс", своја открића базире на интервјуима са десетинама израелских, арапских, европских и америчких званичника, али и извештајима израелске владе о нападу 7. октобра.

Наводи се, између осталог, да су израелски безбедњаци покушавали месецима да упозоре премијера Бењамина Нетанијахуа да је политичка нестабилност у земљи ослабила државну безбедност и охрабрила израелске непријатеље.

Додаје се да је једног јулског дана, Нетанијаху чак одбио да се сусретне са високо рангираним генералом, који је хтео да га упозори на претњу, доневши поверљив документ.

Израелски званичници су годинама, како се наводи, потцењивали претњу од Хамаса, а највише уочи напада.

Званична процена израелске војне обавештајне службе и националног савета за безбедност из маја 2021. године гласила је да Хамас нема интерес да покрене напад из Газе, испричало је пет особа упознатих са проценом, уз инсистирање да остану анонимни.

Уместо тога, израелски обавештајци су проценили да је Хамас покушавао да подстакне насиље против Израелаца на Западној обали, коју контролише Палестинска самоуправа.

Такође, истиче се да су Нетанијаху и водећи израелски безбедносни званичници веровали да Иран и Хезболах представљају највећу претњу Израелу, што им је одвукло пажњу од Хамаса.

Крајем септембра, високи израелски званичници рекли су за "Њујорк тајмс" да су забринути да би Израел могао да буде нападнут наредних недеља или месеци, на више фронтова, али од иранских група - нико није спомињао да ће Хамас покренути рат са Израелом из Појаса Газе.

Лист додаје да је израелске политичаре и безбедњаке њихова ароганција убедила да ће војна и технолошка супериорност Израела у односу на Хамас држати ту терористичку групу под контролом.

image
VV inauguration
banner