Свет

Извештај: Фондација Џорџа Сороша дала 15 милиона долара групама које подржавају Хамас

Сорош - Јеврејин мађарског порекла који је преживео Холокауст радећи за нацисте, има дугу историју супротстављања Израелу
Извештај: Фондација Џорџа Сороша дала 15 милиона долара групама које подржавају ХамасGetty © Sean Gallup / Staff

Милијардер Џорџ Сорош је од 2016. усмерио више од 15 милиона долара групама које стоје иза овомесечних пропалестинских протеста, где су демонстранти отворено навијали за нападе Хамаса на Израел, пише "Њујорк пост".

Како наводи медиј, Сорошева Фондација за отворено друштво дала је 13,7 милиона долара новца преко "Тајдс центра", левичарске заступничке групе која спонзорише неколико непрофитних организација које наводно оправдавају нападе Хамаса.

Сорошева организација је такође 2020. дала 30.000 долара групи "Десис рајзинг ап енд мувинг", која је организовала пропалестинске протесте у САД.

Фондација за отворено друштво дала је 60.000 долара 2018. Арапско-америчком удружењу Њујорка, групи коју је основала политичка активисткиња Линда Сарсур која је помогла у планирању протеста "Бруклин за Палестину" на коме су, наводно, демонстранти позвали на искорењивање Израела и у корпи за смеће држали израелску заставу на којој је писало "Молим вас, очувајте свет чистим!"

Фондација за отворено друштво је, такође, доделила 1,5 милиона долара непрофитној организацији Правни центар за права арапских мањина у Израелу, као и "Јеврејском гласу за мир" и "Ако не сад", групама које су окривиле Израел за сукоб на Блиском истоку и САД да су саучесници насиља.

Дан Шнајдер, потпредседник конзервативне групе за надзор медија Центар за истраживање медија, рекао је да Сорош - Јеврејин мађарског порекла који је преживео Холокауст радећи за нацисте, има историју супротстављања Израелу и групама које га подржавају.

"Џорџ Сорош и његов син Алекс имају дугу историју подршке најрадикалнијим организацијама широм планете, а то укључује и про-Хамасове организације које подржавају најгнусију врсту понашања", рекао је Шнајдер. "Позвали смо Џорџа Сороша да повуче ово финансирање, али он је изгледа веома одлучан да настави да подржава антисемитске организације које желе да сломе западну цивилизацију", рекао је он.

image