Свет

Сорош платио стотине хиљада долара Бајденовој "ТикТок армији"

Организација Генерација З за промене инструирана је прошле године у Белој кући да прави садржај који "објашњава" америчку политику и циљеве у сукобу у Украјини
Сорош платио стотине хиљада долара Бајденовој "ТикТок армији"Getty © Alex Wong/Getty Images

Милијардер Џорџ Сорош посредно је платио прошле године најмање 300.000 долара групи левичарских ТикТокера који су користили ова средства да на тој платформи промовишу велики број либералних наратива, пише "Њујорк пост".

Група је често радила под директним упутствима Беле куће.

Сорошева Фондација за отворено друштво донирала је 5,5 милиона долара непрофитној организацији "Алтернатив екшн" 2020. и 2021. године, која је затим платила најмање 300.000 долара организацији Генерација З за промене у 2022. години, пише овај лист, позивајући се на пореске пријаве. 

Генерација З за промене себе представља као мрежу коју чини више од 500 "активиста, организатора и стваралаца" на друштвеним мрежама. Ова група промовише садржај попут либералне имиграционе политике, "климатске правде" и абортуса, наводи се на интернет страници групе. 

Ову организацију је такође унајмио председник САД Џозеф Бајден како би њени чланови промовисали Бајденову политику и нападали републиканце.

Чланови Генерације З за промене позвани су да 2021. године интервјуишу тадашњег шефа радне групе Беле куће за вирус ковид 19, а позвани су у резиденцију председника САД и прошле године на брифинг о сукобу у Украјини, када су инструирани да праве садржај који "објашњава" америчку политику и циљеве у сукобу.

Близак однос између Бајденове администрације и те организације привукао је значајну пажњу медија, а прошле године је исмејан и у чувеној хумористичкој емисији "Уживо суботом увече".

Поред финансирања кампања на друштвеним мрежама, Сорош је такође усмерио 128 милиона долара демократским кандидатима и организацијама током прошлогодишњих међуизбора, што га чини највећим донатором у том изборном циклусу.

Сорош се од тада повукао са чела Фондације за отворено друштво, препустивши контролу над невладином организацијом свом сину Алексу Сорошу.

image