Свет

Нове америчке санкције Русији усмерене на војне технологије

Циљ је да Москви ускратимо потребну опрему, каже америчка министарка финансија
Нове америчке санкције Русији усмерене на војне технологије© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Америчка министарка финансија Џенет Јелен најавила је да ће Сједињене Америчке Државе увести нове санкције међународној мрежи појединаца и компанија, који набављају војне технологије коришћене у борбама у Украјини.

На маргинама самита Г20 на Балију, Јелен је рекла новинарима да ће санкције бити усмерене на 14 појединаца и 28 правних лица, међу којима су и финансијски посредници, преноси Ројтерс.

"Ово је део ширих напора да прекинемо ратне активности Русије и да кроз санкције и контролу извоза ускратимо Москви потребну опрему", рекла је Јелен, али није прецизирала на које технологије би биле усмерене нове санкције.

Америчко министарство финансија санкционисало је велике војне индустријске компаније у Русији, а Министарство трговине прекинуло је извоз америчких компоненти и технологија које је користила руска војска. Јелен је истакла да су ове санкције већ утицале на развој ситуације у Украјини.

Запад је раније оптужио Иран да је снабдевао Русију дроновима који су коришћени за нападе на градове и електроенергетску инфраструктуру у Украјини.

Ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахиан изјавио је да је Иран испоручио Русији дронове месецима пре почетка сукоба у Украјини, али да није упознат са тим да их Русија користи у нападима на Украјину. Он је позвао Кијев да достави Техерану доказе за те тврдње.

Ирански војни субјекти и индустрија већ су под тешким америчким санкцијама због програма нуклеарног развоја Техерана.

Јелен је такође поручила да ће САД наставити да економски и финансијски подржавају Украјину. Бајденова администрација затражила је додатних 4,5 милијарди долара невојне помоћи за Украјину, а Јелен је рекла да ће Министарство финансија одмах почети да их исплаћује Украјини, након што добије одобрење Конгреса.

image