Економија

Шта би са санкцијама? Чланице ЕУ дуплирале увоз руског гаса

ОМВ покрива око 30 одсто потреба за гасом у Аустрији, те је према речима њиховог извршног директора, напуштање тог извора немогуће за њих
Шта би са санкцијама? Чланице ЕУ дуплирале увоз руског гасаGetty © Carsten Koall/Getty Images

Према подацима из последњег квартала ове године, аустријски енергетски конгломерат ОМВ у просеку je куповао 5,4 терават-сата, тј. више од 55 милиона кубних метара руског природног гаса на месечном нивоу, наводи се у саопштењу компаније ОМВ.

Износ је више него дупли у поређењу са прошлогодишњим увозом за исти период када је снабдевање Аустрије и Немачке у питању.

Куповина гаса део је дугорочног уговора ОМВ компаније са руским "Гаспромом", саопштио је ОМВ.

"Неизвесност у погледу будућих обима испоруке остаје на снази и може довести до даљих значајних губитака, посебно у случају да стварне испоруке значајно одступају од очекиваних", наводи се у саопштењу.

Према извештају, у трећем кварталу 2022. ОМВ је увозио укупно 2,5 терават-сати (TWh) гаса, што је више од 25 милиона кубних метара месечно добијених од Гаспрома за снабдевање Аустрије и Немачке.

У наредном кварталу снабдевање је незнатно порасло, на 2,8 (TWh).

ОМВ је у првом кварталу ове године од Гаспрома куповао у просеку 4,8 (TWh) гаса за снабдевање Аустрије, док је у другом кварталу обим износио 4,9 (TWh).

ОМВ покрива око 30 одсто потреба за гасом у Аустрији.

Прошле године, компанија је међу првима пристала да плаћа руски гас у рубљама према новом механизму поравнања који је Москва увела и који је обавезан за "непријатељске земље" које су увеле санкције Русији.

Извршни директор ОМВ-а Алфред Стерн рекао је да је напуштање руског гаса немогуће за Аустрију и да би имало страшне последице по њену економију и енергетску безбедност. 

image