Свет

Шеф Пентагона: Ако не подржимо Украјину, Путин ће победити

Украјинска војска биће поражена уколико остане без подршке Вашингтона, изјавио је Лојд Остин
Шеф Пентагона: Ако не подржимо Украјину, Путин ће победити© Kevin Dietsch/Getty Images

Украјина неће моћи да победи у сукобу са Русијом без подршке Вашингтона, изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин.

Према његовим речима, "руско руководство осећа да ће се Запад уморити од подршке Украјини, због чега ће Москва ускоро добити предност".

"Уверавам вас да ће без наше подршке и ако сада 'извучемо тепих испод ногу' Украјини, руски председник Владимир Путин само ојачати и успеће да уради оно што намерава - да заузме територију свог суседа", рекао је Остин у Сенату где је говорио о додатној помоћи Украјини.

Како је навео, украјински председник Владимир Зеленски није претерао када је рекао да ће украјинска војска бити поражена без подршке Запада, истакавши да ће се то сигурно догодити ако "САД оставе Украјину саму са Русијом". 

"Не могу да кажем колико би Украјина могла да издржи. Тешко је дати тачан временски оквир, колико ће то трајати, али могу да вам гарантујем да ће без наше подршке Путин успети у својим циљевима", указао је.

Министар одбране САД је додао да ће сукоби у Украјини и Израелу утицати на глобалну безбедност у наредним годинама, истакавши да је подршка тим земљама "америчка инвестиција у одбрану и индустријску базу". 

"То нам помаже да обновимо наше залихе и даје нам додатну флексибилност да урадимо оно што смо годинама радили широм света", навео је Остин, нагласивши да САД морају да наставе да подржавају обе земље.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је да би "обуздавање помоћи Вашингтона Украјини могло навести друге земље да следе тај пример".

image