Свет

Херш: Израелски рат у лавиринту Појаса Газе

На мети израелских снага су Хамасови тунели испод Газе
Херш: Израелски рат у лавиринту Појаса ГазеGetty © Abid Katib / Staff

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ушле су у другу фазу борбених дејстава против Хамаса, слањем тенковских колона директно у Газу и гађањем циљева из даљине. Циљ ове фазе је, пише Симор Херш позивајући се на израелског војног експерта, је да се разбије Хамасов одбрамбени периметар око главних бункера и тунела у центру града Газе.

Колоне тенкова "не јуре у центар. Уместо тога, остају на периметру, пуцајући из даљине", каже експерт и објашњава да је таква тактика осмишљена како би са једне стране смањила израелске жртве а са друге нанела огромну штету Хамасу.

Лоша страна такве тактике је, како је рекао, то што су зграде и квартови "сравњени са земљом без обзира да ли се цивили налазе у овим зградама или не". Други проблем је што "спор приступ захтева време", а Израел га нема довољно с обзиром на све веће протесте широм света који позивају на прекид ватре.

Подељено израелско руководство има још две бриге: да преговара о повратку више од 230 талаца и да уништи разгранат систем тунела Хамаса који укључује излазе и улазе испод хиљада стамбених и пословних зграда у граду Газа које су главне мете израелских ваздухопловних снага.

У овом тренутку, наводи Херш у новом посту где се позива се на своје изворе, скоро 50 процената циљаних зграда унутар града Газе је уништено, а планирано је да се бомбардовање настави све док израелске ваздухопловне снаге не достигну свој циљ и збришу 65 процената могућих путева за повлачење.

Тунели Хамаса су "заслепљујући у својој генијалности", рекао је Хершу званичник који је помогао Израелу да их мапира. "Постоје административни тунели, тунели за команду и контролу и тунели за складиштење широм града Газе, са стотинама улазних тачака", рекао је званичник и додао да је након напада 7. октобра одлучено да "све зграде са терминалним излазним и улазним тачкама морају бити бомбардоване".

Колики је то лавиринт показује сликовит пример - за прокопавање тунела уклоњено је довољно материјала за изградњу Кеопсове пирамиде у Гизи.

У време октобарског напада чак 15.000 до 20.000 бораца живело је и тренирало у огромном, разгранатом систему тунела који су опремљени клима уређајима, вентилацијом, струјом и грејањем, наводи Херш.

Израел тврди да њихови борци сада улазе у тунеле преко познатих приступних тачака, уништавају излазе и вентилацију и истовремено покушавају да открију где су таоци. За сада нису имали успеха - али нису наишли на отпор, што код многих изазива сумњу. И страх.

image