Свет

Северна Кореја повећава ниво војног одвраћања: Само да се осигурамо од америчког арсенала

Јасно је да је америчко нуклеарно оружје усмерено ка Северној Кореји, оцењују севернокорејски војни стручњаци
Северна Кореја повећава ниво војног одвраћања: Само да се осигурамо од америчког арсеналаwww.globallookpress.com © Us Air Force Via Rok Defense Min

Северна Кореја ће повећати ниво војног одвраћања како би се осигурала од америчког нуклеарног арсенала, саопштили су севернокорејски државни медији, док се истовремено критикују САД због недавног интерконтиненталног балистичког теста.

Америчке ваздушне снаге тестирале су у среду пројектил способан да носи нуклеарно оружје, "минутмен III", из базе у Калифорнији, али је пројектил уништен, након што је утврђено да постоји аномалија, пренео је Ројтерс. 

Тесту су присуствовали војни званичници Јужне Кореје, што је њихова прва посета овог типа од 2016. године.

Севернокорејски војни коментатор рекао је да, упркос неуспеху теста, присуство јужнокорејских "марионета-војних гангстера, јасно је да је америчко нуклеарно оружје усмерено ка Северној Кореји".

"Северна Кореја ће, као и увек, наставити војне акције да појача степен одвраћања и обезбеди стратешку сигурност на Корејском полуострву и региону", рекао је неименовани војни аналитичар у извештају који је пренела севернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

У коментару се, такође, критикују САД и Јужна Кореја због разних војних корака, укључујући и распоређивање америчких нуклеарних стратешких бомбардера у Северној Кореји.

"Нуклеарна претња САД и њених вазалских снага значи приближавање црвеној линији", додао је аналитичар.

image