Свет

Вашингтон подељен око преговора Русије и Украјине

Стејт департмент поставља темеље за евентуалне мировне преговоре Украјине и Русије, тврди амерички званичник, не износећи никакве детаље о томе
Вашингтон подељен око преговора Русије и Украјинеwww.globallookpress.com © © Tsgt. Jack Sanders/Dod

Амерички генерал Марк Мили рекао је да победа Украјине можда неће бити постигнута војним путем и да би зима могла да пружи прилику за почетак преговора са Русијом.

Бајденова администрација покушава да "умањи штету" коју је изазвала изјава генерала да би простор за мировне преговоре Кијева и Москве могао да се отвори ове зиме. Високи званичници сада покушавају да увере Украјину да та изјава не поткопава њене ратне циљеве, преноси "Политико".

Високи амерички званичници поручују својим колегама у Украјини да ће Вашингтон наставити да пружа војну подршку Кијеву, додајући да Украјина управо "покреће следећу фазу напредовања на бојном пољу."

Бернсов сусрет у Турској

Сукоб унутар администрације уследио је након прошлонедељних коментара генерала Марка Милија, председавајућег Здруженог штаба начелника. Генерал са четири звездице, током наступа у Економском клубу у Њујорку, рекао је да победа Украјине можда неће бити постигнута војним путем и да би зима могла да пружи прилику за почетак преговора са Русијом.

Према једном америчком званичнику, генерал је ових дана редовно разговарао са својим украјинским колегом, генералом Валеријем Залужним, укључујући и понедељак. Током дискусије, Залужни није изразио никакву забринутост, нити је споменуо Милијеве коментаре, саопштио је званичник који је желео да остане анониман. 

Ипак, управо учестали састанци са украјинским званичницима наглашавају до којег је степена администрација забринута због стања на фронту у Украјини. Сваки јавни раздор међу америчким званичницима могао би да угрози ионако деликатан однос између Вашингтона и Кијева, и то у кључном тренутку рата.

Бајденова администрација је забринута и због тога што су западне залихе војне опреме при крају. Администрација покушава да сигнализира да мировни преговори тренутно нису на столу. Убрзо након што су руски медији објавили да се директор ЦИА Вилијам Бернс састао са својим руским колегом у Турској у понедељак, портпарол Беле куће је инсистирао да је овај "састанак имао недипломатски карактер."

"Бернс не води преговоре било које врсте. Он не разговара о решавању рата у Украјини. Он преноси поруку о последицама употребе нуклеарног оружја од стране Русије и о ризицима ескалације", наводи се у саопштењу Беле куће.

Украјински званичници су унапред обавештени о том путовању, изјавио је портпарол.

Помешане поруке у јавности о томе да ли би САД требало да почну озбиљно да разговарају са Украјином о мировним преговорима са Русијом, заоштравају односе Вашингтона и Кијева, наводе амерички званичници. Док неки највиши званичници националне безбедности тврде да сада није време за почетак преговора, посебно након што је Кијев прошле недеље поново преузео стратешки важан град Херсон, други верују да зима даје праву прилику за разговоре.

Њихове препоруке још нису промениле ставове председника Џоа Бајдена и његове администрације, тврде амерички и украјински званичници.

Ни неки војни стручњаци се не слажу са Милијевом проценом. Зима ће успорити, али не и зауставити борбе, а украјинске снаге ће и даље вршити притисак на слабо опремљене руске трупе, рекао је пензионисани генерал потпуковник Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи.

Дебата унутар администрације

Дебата унутар администрације почела је прошле недеље, након што је Мили оценио да ни Украјина ни Русија не могу да победе у војном смислу.

Обе стране морају да признају да војна победа "можда није остварива војним средствима" и да се "зато окрену другим средствима", рекао је Мили. Милијеве примедбе не значе да он верује да Украјина треба да капитулира или да уступи било који део своје територије Русији, рекао је други амерички званичник.

Милијева изјава покренула је лавину коментара унутар Министарства одбране. "Веома је тешко победити војску која се брани", рекао је други званичник из Министарства. "Биће веома скупо избацити Русе, али скупо у смислу ресурса и живота. Да ли је то могуће, остаје да се види."

На питање да прокоментарише Милијев иступ, портпарол Министарства одбране указао је на примедбе портпаролке Пентагона Сабрине Синг у петак, да Милијеви коментари "говоре сами за себе."

„Председник је рекао да крај овог рата видимо кроз дипломатске разговоре. Али не видимо да су Руси вољни да одустану", рекла је Сингова.

"Зашто не почнете да причате о мировним преговорима пре него што баците још 100.000 живота у провалију?", рекао је један амерички званичник.

У међувремену, Стејт департмент поставља темеље за евентуалне мировне преговоре између Украјине и Русије, рекао је трећи амерички званичник, не износећи детаље о томе. Администрација наглашава да би се укључила у такве разговоре само уз консултације са својим партнерима у Кијеву.

Да ли Мили говори оно што мисли

Савет за националну безбедност пружа најжешћи отпор идеји о преговорима, упркос малом броју сарадника који позивају САД да доведу Украјину и Русију за преговарачки сто. Саветник за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да се слаже да треба дати приоритет преговорима између Украјине и Русије, али он тврди да руски председник Владимир Путин у овом тренутку не схвата преговоре озбиљно. "Све док Русија сматра да може силом да заузме онолико територија колико жели, тешко их је препознати као добронамерну страну у преговорима", рекао је Саливан новинарима прошле суботе. Високи званичник администрације рекао је да "сви у просторији деле исто мишљење."

"Оно што су званичници Беле куће спремни да кажу јавно и оно што мисле приватно није нужно исто", коментарисао је још један амерички званичник. "Мили је много спремнији да каже шта мисли. Сигуран сам да они понекад пожеле да не изговори све наглас."

image