Свет

Роџер Вотерс: Хамас је морално обавезан да пружи отпор Израелу

Не можете бранити државу Израел у геноциду који се дешава у Гази, поручио је британски музичар
Роџер Вотерс: Хамас је морално обавезан да пружи отпор Израелу© Tanjug/AP Photo/Doaa AlBaz, File

Британски рок музичар Роџер Вотерс сматра да је Хамас био "морално обавезан да се одупре окупацији" 7. октобра и оптужио Израел да "измишља приче" о терористичком нападу, преноси "Дејли мејл".

Један од оснивача "Пинк Флојда", кога су оптуживали за антисемитизам јер подржава Палестинце, рекао је гостујући у подкасту "Рамбл систем апдејт", да му је "нешто веома сумњиво" у томе што Израел није схватио да их Хамас напада.

"Зар нису чули буку када су дигли у ваздух, шта год је требало да дигну у ваздух, да би прешли границу", питао је.

Вотерс, који је рекао да је "противник читаве ционистичке вежбе", рекао је да је Хамас "апсолутно правно и морално обавезан да пружи отпор".

"Не знамо шта су урадили, али да ли је било оправдано да се одупру окупацији? Да! То је Женевска конвенција – они су апсолутно правно и морално обавезни да се одупру окупацији од 1967. То је обавеза", рекао је и додао да осуђује ратне злочине "ако су почињени".

Он је напоменуо да су Израелци објавили колико је људи страдало тог дана и ко су били те да су првих 400 жртава били израелски војници што, каже, "није ратни злочин".

"Наравно да то не осуђујем, али Израелци су то надували преко сваке мере измишљајући приче о одсецању глава бебама", рекао је Вотерс.

"Не можете бранити државу Израел у геноциду који се дешава данас и сутра и прекосутра у Гази", поручио је.

image