Свет

Шпанија: Стотине хиљада људи демонстрира против помиловања Каталонаца

Окупљени носе транспаренте са порукама попут "Шпанска демократија је у опасности"
Шпанија: Стотине хиљада људи демонстрира против помиловања Каталонаца© AP Photo/Alvaro Barrientos

Стотине хиљада људи окупило се данас у градовима широм Шпаније на протестима због договора социјалиста и каталонских партија о помиловању учесника неуспешног покушаја отцепљења Каталоније.

Највећи протест је организован у Мадриду на тргу Пуерта дел Сол, где је лидер Народне партије (ПП) Алберто Нуњез Феихо оптужио премијера у техничком мандату Педра Санчеза да је "купио место председника владе у замену за амнестију својих партнера плаћену порезима Шпанаца", преноси "Паис".

"Нећемо ћутати док не буду одржани избори", рекао је Феихо.

Према подацима полиције, у Мадриду се окупило око 80.000 људи, док ПП тврди да је на улицама шпанске престонице око 500.000 демонстраната.

Окупљени носе транспаренте са порукама попут "Шпанска демократија је у опасности".

Протести се одржавају и у Барселони и Севиљи где је окупљено неколико хиљада људи.

Шпанска Социјалистичка партија је раније ове недеље постигла договор са каталонском странком "Хунтс" о помиловању људи који су учествовали у неуспешном покушају отцепљења Каталоније 2017. године.

"Ово је политички споразум и споразум о амнестији", рекао је социјалистички посланик Сантос Сердан.

Заузврат, каталонска странка је пристала да пружи подршку Санчезу у формирању нове владе.

На парламентарним изборима у Шпанији највише гласова је добила Народна партија, која је обезбедила 137 од 350 мандата, али ни уз подршку странке крајње деснице Вокс нема већину потребну за формирање власти.

Социјалистичка партија Санчеза освојила је 121 мандат и уз подршку странака из Каталоније моћи ће да формира владајућу коалицију.

image