Свет

Педро Санчез постигао споразум са каталонским сепаратистима, остаје на челу шпанске владе

Актуелни премијер је успео да обезбеди још један мандат на челу шпанске владе, али је био приморан да направи велике уступке који би могли да доведу у питање стабилност Шпаније
Педро Санчез постигао споразум са каталонским сепаратистима, остаје на челу шпанске владе© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Шпански премијер Педро Санчез обезбедио је подршку већине посланика у Доњем дому парламента, која му је била потребна за опстанак на тој функцији.

Каталонска сепаратистичка партија Хунтс ("Заједно") подржала је Санчеза, четири месеца након парламентарних изборима на којима ни једна партија није освојила потребну већину, пише "Политико".

То би требало да омогући Санчезу, који се на чеку шпанске владе налази од 2018. године, да настави са обављањем те функције.

То није било извесно када је он у мају расписао ванредне парламентарне изборе, свега неколико недеља након што је његова партија претрпела тежак пораз на регионалним и локалним изборима.

Након преговора са другим левичарским паријама који су трајали чак 15 недеља, Санчез је успео да постигне споразум и избегне нове изборе - али је био приморан да прихвати амнестију за каталонске сепаратисте.

У замену за подршку седам посланика Хунтса, Санчезови социјалисти су прихватили да предложе нови закон којим се даје потпуна амнестија свима који су укључени у неуспели референдум о независности Каталоније 2017. године.

Закон о амнестији, за који се очекује да ће бити изгласан уз помоћ Санчезових савезника на левици, као и баскијских и каталонских сепаратистичких партија, скинуо би одговорност са око 1.500 осуђених и људи против којих се још воде судски процеси, наводи "Политико".

Амнестија ће се односи на догађаје из 2017. године, али и оне који су им претходили и који су уследили, а директно су везани за нелегални референдум о независности.

Иако текст предлога закона још није објављен - очекује се да ће бити представљен шпанском Парламенту следеће недеље - његов садржај је већ изазвао лавину реакција у земљи и иностранству.

Током ове недеље хиљаде демонстраната су у више наврата окруживале седиште Социјалистичке партије у Мадриду, љутито захтевајући од Санчеза да не прихвати споразум о амнестији.

Народна партија, која се налази на десном центру, позвала је на даље протесте у свим већим градовима Шпаније.

У међувремену, предлог закона је привукао пажњу и европског комесара за правосуђе Дидијеа Рејндерса, који је у среду послао писмо шпанском министру правде у којем се наводи да су вести о амнестији изазвале "озбиљну забринутост".

Комесар је тражио детаље о обиму тог предлога закона".

Споразум је постигнут након вишенедељних преговара Санчезових социјалиста, његовог савезника левичарске партије Сумар, као и дефакто лидера Хунтса, некадашњег каталонског председника Карлеса Пуђдемона, који од 2017. године живи у егзилу у Бриселу.

Током последњих дана преговора, Санчезов представник Сантос Сердан кретао се напред-назад између шпанске и белгијске престонице, изглађујући коначне детаље који су ушли у формални споразум који је данас потписао са генералним секретаром Хунтса Ђордијем Туруљом.

Споразумом се завршава вишемесечна политичка парализа Шпаније, која је била без ефикасне владе од парламентарних избора у којим ниједан политички блок није успео да освоји већину посланичких места.

Очекује се да ће се следеће недеље гласати о поверењу Санчезу, након чега ће он моћи да формира нову владу.

Иако ће споразум задржати Санчеза на власти, сложени преговори и знатни уступци, који су били потребни да би се то остварило, лоше су назнаке политичке стабилности Шпаније.

image