Свет

Катастрофална ситуација у болницама у Појасу Газе: Најтежа ситуација у комплексу Ел Шифа

Најтежа ситуација је у највећем болничком комплексу у Гази Ел Шифа, где је у нападима израелских снага потпуно уништена двоспратна зграда кардиологије, навели су из палестинског министарства здравља
Катастрофална ситуација у болницама у Појасу Газе: Најтежа ситуација у комплексу Ел Шифа© Tanjug/AP/Leo Correa

Рат Израела и палестинске милитантне групе Хамас траје већ дуже од месец дана, а неке од најжешћих борби воде се око болница у Појасу Газе где је, према подацима Светске здравствене организације, ван функције половина од 36 болница.

Најтежа ситуација је у највећем болничком комплексу Ел Шифа у Гази, где је у нападима израелских снага потпуно уништена двоспратна зграда кардиологије, навели су из палестинског министарства здравља.

У међувремену, СЗО је изгубила контакт са својим особљем, а према њеним информацијама, има рањених и убијених у нападима израелске војске на Ел Шифу.
Након што су три новорођене бебе преминуле услед нестанка залиха кисеоника, бебе из инкубатора су пребачене у други део комплекса.

Особље Ел Шифе каже да је под сталном опсадом израелских снага и да не може да напусти болницу, што израелска војска негира.

Организација Лекари без граница потврдила је, међутим, извештаје да се пуца на људе који покушавају да побегну из те болнице.

Веома је опасна ситуација и у болници Ел Кудс, навели су из палестинског Црвеног полумесеца (ПРЦС).

Болница више не ради након што је остала без горива, међутим медицинско особље и даље покушава да лечи пацијенте без струје.

Око зграде се и даље налазе израелски тенкови, а ПРЦС истиче да је веома забринут за медицински тим, 500 пацијената и 14.000 расељених лица који се налазе у тој болници.

Борбе између Хамаса и израелских снага се воде и око индонежанске болнице која је остала без резерви струје и кисеоника.

Агенција Ројтерс је објавила видео-снимак на којем се види како лекари покушавају да лече бебу повређену у израелском ваздушном нападу.

Реч је о болници у којој се средином октобра догодила експлозија, услед чега су страдале стотине цивила.

Хамас тврди да је узрок експлозије био израелски ваздушни напад, док су из ИДФ-а саопштили да је на болницу пала бомба Палестинског Исламског џихада након неуспешног лансирања.

Тешка ситуација је и у дечијим болницама Рантиси и Ел Наср из којих је израелска војска евакуисала све, осим малог броја особља и пацијената који се налазе у критичном стању.

Организација "Лекари без граница" саопштила је да је примила извештаје о томе да је болница Рантиси опкољена израелским тенковима, док су из ИДФ-а навели да су ликвидирали команданта Хамаса који је наводно држао као живи штит 1.000 становника Газе у згради болнице.

Израелска војска тврди да не пуца на болнице у Гази, али да чини "оно што мора" када Хамасови борци пуцају из правца болнице.

"Ако видимо да терористи Хамаса пуцају из болница, урадићемо оно што треба да урадимо. Свесни смо осетљивости питања, али ако видимо Хамасове терористе, убићемо их", поручио је портпарол ИДФ-а Ричард Хехт.

Са друге стране, палестински Црвени полумесец (ПРЦС) саопштио је да израелске снаге пуцају директно на болнице, као и да међу расељенима владају "екстремна паника и страх".

Из ПРЦС-а наводе да су међу рањенима углавном деца на коју су пуцали "окупациони снајперисти".

О ситуацији у болницама у Гази говори и изјава генералног директора СЗО Тедроса Гебрејесуса који је рекао да је здравствени систем у Појасу Газе "на коленима".

"Ситуацију на терену је немогуће описати: болнички ходници препуни рањених, болесних и људи који умиру, препуне мртвачнице, операције без анестезије, десетине хиљада људи који се склањају у болнице", рекао је Гебрејесус пред Саветом безбедности УН.

image