Свет

Зеленски жели састанак са Трампом

Кијев покушава да организује директан разговор између Трампа и Зеленског, каже извор близак украјинском лидеру
Зеленски жели састанак са Трампомwww.globallookpress.com © White House/via Globallookpress.com

Председник Украјине Владимир Зеленски жели директно да преговара са бившим америчким лидером Доналдом Трампом, у случају да он поново буде на овој функцији након председничких избора у Америци 2024. године, рекао је извор за украјински лист "Страна".

Извор близак Зеленском навео је да Трамп, као кандидат Републиканске странке за председника, контролише Представнички дом америчког Конгреса (у коме републиканци имају већину), који покушава да блокира додатну доделу финансијских средстава Украјини. 

"Кабинет украјинског председника то разуме и стога покушава да организује директан разговор између Трампа и Зеленског", нагласио је извор.

Зеленски је, иначе, недавно позвао Трампа у Украјину, како би се лично уверио у размере сукоба, али је бивши амерички лидер то одбио.

"Изузетно поштујем председника Зеленског, али мислим да би било неприкладно да идем у Украјину у овом тренутку. Он тренутно послује са Бајденовом администрацијом и не бих желео да стварам сукоб интереса", написао је Трамп у изјави за "Њузмакс".  

Позив Зеленског био је реакција на Трампове тврдње да би могао да реши руско-украјински сукоб за "24 сата". Зеленски је поручио да ће му требати само 24 минута да докаже Трампу да то није могуће. Он је нагласио да је председник Бајден био у Украјини и да је "разумео неке детаље које можете да разумете само када сте тамо".

"Зато позивам председника Трампа. Ако може да дође овде, требаће ми 24 минута – да, 24 минута, не више. Двадесет четири минута да објасним председнику Трампу да не може да управља овим ратом", рекао је Зеленски.

Сједињене Америчке Државе су, након слања преко 75 милијарди долара Украјини у последње две године, готово исцрпиле средства која су издвојила за сукоб, а све већи број представника Конгреса залаже се за то да се даља помоћ Кијеву обустави.

image