Свет

Кандидати трећих партија: Нова претња за Бајдена?

Шири се листа потенцијалних ривала демократског председника
Кандидати трећих партија: Нова претња за Бајдена?© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Кампања за реизбор америчког председника Џозефа Бајдена суочава се са све већим бројем потенцијалних "реметилачких фактора" из целог политичког спектра, што компликује његове напоре да се консолидује уочи вероватног реванша са Доналдом Трампом.

Листа независних и тзв. "кандидата треће стране" (независних демократа), који се кандидују за председника 2024. се шири - вођена слабим рејтингом Бајдена, али и Трампа. Њихови лоши рејтинзи, пише "Фајненшел тајмс" произвели су категорију америчких гласача, које анкетари и стратези описују као "двоструке мрзитеље" – разочарани су обојицом.

Роберт Кенеди млађи, потомак чувене америчке политичке династије и братанац покојног бившег председника Џона Кенедија, већ неколико месеци се кандидује за председника као независни кандидат, као и Корнел Вест, прогресивни активиста и филозоф.

Прошле недеље, Џил Стајн, левичарска активисткиња, коју демократе често окривљују да је нашкодила председничкој кампањи Хилари Клинтон против Трампа 2016. године, рекла је да ће обновити своју кандидатуру за Белу кућу испред странке Зелених.

Поред тога, Џо Манчин, центристички демократски сенатор из Западне Вирџиније, најавио је да неће тражити нови мандат у Конгресу, што је изазвало спекулације да се и он спрема за трку. Манчин се сматра вероватним лидером председничке листе коју подржава "Но лејбелс", центристичка организација.

Док ови "реметилачки" кандидати могу да одвуку гласове и од Бајдена и од Трампа, неке демократе страхују да би садашњи председник могао бити у незгоднијем положају.

Анкета "Реалполитикса" показује да Трамп има 1,1 процентни поен предности у односу на Бајдена у директном мечу, али та предност расте на 2,7 процентних поена, када се као опције за гласаче додају Кенеди и Вест.

Постоје и они који су скептични да ће независни кандидати бити велики фактор 2024. Потребне су велике количине новца, значајна подршка грађана и велика организација да би се покренула успешна председничка кампања, наводи "Фајненшел тајмс".

image