Свет

Турска: Одбор парламента у четвртак расправља о чланству Шведске у НАТО-у

Уколико Турска "овери" проширење Северноатлантске алијансе, скандинавској земљи предстоји још један корак до чланства – мора да добије и одобрење мађарске скупштине
Турска: Одбор парламента у четвртак расправља о чланству Шведске у НАТО-уwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Одбор за спољне послове турског парламента расправљаће у четвртак, 16. 11. о предлогу закона којим се одобрава чланство Шведске у НАТО-у, према званичном дневном реду одбора, што су поздравили и Алијанса и поменута скандинавска земља.

Шведска је данас саопштила да поздравља ту одлуку и да се "радује што ће бити чланица НАТО-а", пренео је Ројтерс.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поднео је предлог закона парламенту на ратификацију пре три седмице, а почетком месеца је рекао да ће покушати да олакша ратификацију колико год је то могуће.

Иначе, Турска је до сада блокирала ратификацију, наводећи да се Шведска није довољно ангажовала у изручивању осумњичених за тероризам Анкари.

Одбор парламента за спољне послове мора да одобри тај предлог пре него што о њему гласа скупштина, а након тога треба да га потпише Ердоган.

Министри спољних послова НАТО-а састаће се у Бриселу 28. и 29. новембра.

Шведска и Финска су поднеле захтев за улазак у НАТО у мају прошле године. Финска је постала чланица Алијансе у априлу, док чланство Шведске треба да ратификује и парламент Мађарске.

image