Свет

"Блумберг": Члан 5 Повеље НАТО не би био аутоматски активиран

Нико не жели ескалацију сукоба са Москвом која би могла бити изузетно опасна, упозорио је француски војни званичник који није желео да буде именован
"Блумберг": Члан 5 Повеље НАТО не би био аутоматски активиранwww.globallookpress.com © © Staff Sgt. Thomas Mort

Чак и да се докаже да Русија стоји иза инцидента у којем су ракете пале на пограничну територију Пољске, о чему су са неверицом јутрос говорили и западни званичници, Члан 5 Повеље НАТО-а не би био активиран, сматра француски војни званичник који није желео да буде именован.

Овај члан Повеље предвиђа да се напад на једну земљу чланицу третира као напад на све.

Француски званичник изјавио је да Члан 5 не би био аутоматски активиран, додајући да нико не жели ескалацију сукоба са Москвом која би могла бити изузетно опасна, пренео је "Блумберг".

Непосредно након напада, он је упозорио и да многе земље користе исто наоружање, па идентификација пројектила, односно ко га је произвео, не доказује нужно и ко га је испалио.

Званичници балтичких држава, недуго након медијских извештаја о експлозији у којој су страдале две особе, окривили су Русију за инцидент и позвали Варшаву да затражи активацију Члана 5 Повеље НАТО-а, што би значило директни сукоб Северноатлантске алијансе и Москве.

Исте вечери, дипломатски извор у мисији једне европске земље у Бриселу рекао је ТАСС-у да ће реакција НАТО-а зависити од тога ко је испалио ракете и да Брисел очекује да ће Пољска затражити безбедносне консултације чланица у случају претњи по безбедност неке државе Алијансе, по Члану 4 Повеље.

Портпарол пољске владе Пјотр Милер рекао је јутрос новинарима да је одлучено да се испита да ли има услова да се покрену процедуре предвиђене Чланом 4.

У НАТО-у је, потом сазван састанак земаља чланица, којим председава генерални секретар Јенс Столтенберг.

image