Свет

Берлин: Понудићемо Варшави своје ваздушне патроле

Портпарол немачког Министарства одбране Кристијан Тил поручио да ће Пољској понудити немачке "јурофајтере", као хитан одговор на тренутне догађаје
Берлин: Понудићемо Варшави своје ваздушне патроле© Michele Tantussi / Stringer

Портпарол Министарства одбране Кристијан Тил изјавио је да ће Берлин ускоро понудити Варшави ваздушне патроле Бундесвера, преносе "РИА Новости".

"Као хитан одговор на догађаје у Пољској, понудићемо Пољској повећање ваздушних патрола немачких "јурофајтера". То се може урадити сутра, ако Пољска жели. Ловци неће морати да буду прераспоређени, јер патроле могу бити вођене из немачких ваздушних база", нагласио је он.

Додаје се да је Берлин већ у контакту са Варшавом, а да ће министарка одбране Кристин Ламбрехт током дана са својим пољским колегом разговарати о немачкој иницијативи.

Пољски медији су синоћ саопштили да су две ракете пале на територију Пољске, у Лублинској области на граници са Украјином и да су две особе погинуле. Министарство спољних послова саопштило је да је "ракета која је пала у Пољској руске производње", а пољски председник Анджеј Дуда је рекао да "Варшава нема тачне информације чије су ракете пале на територију републике".

image