Свет

"Волстрит џорнал": Запад да прекине са "магијским размишљањем" о поразу Русије

Западни лидери су се "пречесто препуштали магијском размишљању – кладећи се на санкције, успешну украјинску контраофанзиву или трансфер нових врста наоружања како би приморали Кремљ да седне за преговарачки сто", наводе двојица америчких аналитичара у ауторском тексту за "Волстрит џорнал"
"Волстрит џорнал": Запад да прекине са "магијским размишљањем" о поразу Русијеwww.globallookpress.com © Sgt. Alex Soliday/Keystone Press Agency

Западни лидери морају престати са "магијским размишљањем" о поразу Русије у Украјини и пређу на стратегију дугорочног обуздавања Москве, сматрају два аналитичара из Карнегијеве задужбине за међународни мир у есеју који је објавио "Волстрит џорнал".

"Оно што западни лидери упадљиво нису урадили је да буду искрени са својом јавношћу о трајној претњи од охрабрене, ревизионистичке Русије", написали су Јуџин Румер и Ендрју Вајс.

Западни лидери су се "пречесто препуштали магијском размишљању – кладећи се на санкције, успешну украјинску контраофанзиву или трансфер нових врста наоружања како би приморали Кремљ да седне за преговарачки сто."

Аутори вашингтонског истраживачког центра су приметили да је, упркос надама западних званичника који су спекулисали да ће председник Руске Федерације Владимир Путин бити свргнут у "дворском пучу", Москва задржала подршку јавности о питању стратегије за Украјину, као и да се успешно одупрела западним покушајима сакаћења руске економије.

"Више од шест месеци пре потпуне инвазије на Украјину у фебруару 2022, Путин је потписао нову стратегију националне безбедности за Русију", наводи се у тексту и додаје да је "главни циљ тог документа био да припреми земљу за дугорочну конфронтацију са Западом". "Данас Путин може рећи нацији да његова стратегија функционише."

Иако Румер и Вајс тврде да "ништа од овога не би требало да буде изненађење", и сам "Волстрит џорнал" је међу западним медијима који су гајили наду у победу Украјине од почетка сукоба.

Тон медијског извештавања о сукобу на Западу се променио након дебакла дуго најављиване украјинске "контраофанзиве", а све је чешће речи и о паду ентузијазма за подршком Кијева међу украјинским савезницима, великим губицима на бојном пољу, и све чешћим трвењем у државном врху Украјине.

Аутори сад наводе да нема назнака да Русија губи сукоб, који је постао "рат исцрпљења". Подршка Кремљу у руској јавности је само порасла, а руски произвођачи оружја престижу своје западне колеге. Руска економија је издржала санкције предвођене САД, напомињу аутори.

"Технократе одговорне за вођење руске економије показале су се као отпорне, прилагодљиве и сналажљиве", наводе двојица аналитичара и додају да "повишене цене нафте, делимично вођене блиском сарадњом са Саудијском Арабијом, пуне државну касу, док Украјина у великој мери зависи од инфузије западног новца."

Вајс и Румер позвали су на дугорочну стратегију обуздавања јер "не треба имати илузија да ће било каква потенцијална комбинација краткорочних мера бити довољна да примора Путина да одустане од рата".

Нова стратегија би укључивала наставак западних санкција, дипломатску изолацију Русије и јачање одбрамбених капацитета НАТО-а, као и "ублажавање све штете – дипломатске, информативне, војне и економске", изазване ратом.

У тексту се наглашава да су западни лидери користили сличан дугорочни приступ током Хладног рата, уместо да се нереално кладе на "колапс совјетског система преко ноћи".

Аутори, међутим, саветују САД да се не упуштају у још један хладни рат.

"Упуштање у глобално такмичење са Кремљом не би било мудро улагање америчког престижа или ресурса. То би нас довело до бесмислене борбе против свих манифестација руског утицаја", написали су Румер и Вајс.

image