Свет

Подољак: Ко је рекао да ће Русија пристати на Украјину у НАТО-у?

Саветник кабинета украјинског председника говорио је о НАТО-у и Русији, а истакао је и да није задовољан брзином којом Кијев добија оружје од савезника, оценивши да то тече спорије него што би требало
Подољак: Ко је рекао да ће Русија пристати на Украјину у НАТО-у?www.globallookpress.com © Davyd Arakhamia

Саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак изјавио је да сматра да Русија не би пристала на то да Украјина уђе у НАТО, чак ни уколико би Кијев пристао да остане без дела територије. 

"Ко је рекао да ће Русија пристати на Украјину у НАТО-у? Ко гарантује да Русија неће наставити специјалну војну операцију после паузе? Ко ће иступити као гарант неприкосновености условне линије разграничења?", упитао је он, како је пренео украјински "Укринформ". 

У том контексту, "РИА Новости" подсећају да је бивши секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен предложио да се Украјина прими у НАТО, без територија које су сада под контролом Русије. Према његовом мишљењу, то би смањило опасност од новог сукоба.

Такође, говорећи за украјинску телевизију "24 канал", Подољак се пожалио да западна војна помоћ не стиже не време, за недељу дана, како он сматра да би требало да буде, већ тек за три или четири месеца.

Стога, како каже, они који данас можда спомену раније изјаве украјинског врха да ће украјинске снаге ући на Крим на лето 2023., треба да знају да су те изјаве биле дате на основу математичких прорачуна, који су узимали у обзир и оружје које ће Кијев добити од савезника. 

Да је ситуација на фронту за Украјину лоша, недавно је, подсетимо, признао и шеф Главне обавештајне управе Украјиине Кирил Буданов. Он је изјавио да контраофанзива не да касни од онога што је планирано, већ да у потпуности одступа од предвиђеног распореда.

image