Свет

Немачка забрањује проституцију?

Мислим да није прихватљиво да мушкарци купују жене, то је нешто што ме је одувек морално узнемиравало, каже немачки канцелар Олаф Шолц
Немачка забрањује проституцију?Getty © Andreas Rentz/Getty Images

Немачки канцелар Олаф Шолц отворен је за евентуалну забрану куповине сексуалних услуга у Немачкој, што су од владе у Бундестагу тражиле опозиционе странке Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и Хришћанско-социјална унија (ЦСУ).

Шолц је рекао да би волео да види даља законска ограничења када је у питању продаја сексуалних услуга и истакао да она "није прихватљива", нити да би је требало посматрати као "нешто нормално", пише "Дојче веле".

"Мислим да није прихватљиво да мушкарци купују жене, то је нешто што ме је одувек морално узнемиравало", навео је немачки канцелар.

Он је додао да би требало сагледати закон и видети како се проституција најбоље може сузбити.

Странке ЦДУ и ЦСУ поднеле су захтев за забрану куповине сексуалних услуга по тзв. нордијском моделу.

Према том предлогу, подводачи и муштерије требало би да буду кажњавани, а бордели забрањени. Истовремено, проститутке би морале да буде заштићене, како би им се омогућио лакши излазак из тог миљеа.

Раније је потпредседница парламентарне групације Демохришћана (ЦДУ/ЦСУ) у немачком Бундестагу Дороти Бар позвала на забрану куповине сексуалних услуга у тој земљи.

Она на тај начин жели да помогне хиљадама жена, да их "заштити од насиља и ослободи зависности од криминалаца".

"Хитно нам је потребна промена парадигме: забрана куповине сексуалних услуга у Немачкој. То би де факто забранило проституцију - за добробит жена", рекла је Бар за "Билд".

image