Свет

Израел позвао амбасадора из Јужне Африке, могућност прекида билатералних односа

Очекује се да одлука буде предмет дискусије на предстојећем састанку БРИКС-а
Израел позвао амбасадора из Јужне Африке, могућност прекида билатералних односаGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Израел је позвао свог амбасадора у Јужној Африци, Елиава Белоцерковсог, назад у Јерусалим на консултације, пред данашње парламентарно гласање у Јоханесбугу о питању затварања израелске амбасаде у тој афричкој земљи, преноси АП.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса је претходно изјавио да израелска војна операција у Гази представља геноцид у коме је до сада убијено најмање 15.000 људи и да је могућност прекида билатералних односа вероватна док се не постигне договор о прекиду ватре.

Прошле недеље је Јужна Африка позвала Међународни кривични суд да изда налог за хапшење израелског премијера Бенџамина Нетанијахуа због, како наводе, геноцида и ратних злочина над палестинским становништвом Појаса Газе.

"Након последњих изјава Јужне Африке, израелски амбасадор у Преторији је позван у Јерусалим на консултације," написао је израелски министар спољних послова Ели Коен на Иксу.

Одлуку о привременом прекиду односа представила је јужноафричком парламенту опозициона левичарска партија Економски борци за слободу, уз подршку владајуће странке Афрички национални конгрес.

Очекује се да одлука буде предмет дискусије на предстојећем састанку БРИКС-а, чији је Јужна Африка чланица.

image