Свет

Окупљање у Кијеву: Санду, Писторијус и Шарл Мишел стигли у Украјину

На десету годишњицу такозваног Мајдана у Кијев су стигли поједини европски савезници Украјине
Окупљање у Кијеву: Санду, Писторијус и Шарл Мишел стигли у Украјинуwww.globallookpress.com © Eric Lalmand/Belga News Agency

Председник Европског савета Шарл Мишел, председница Молдавије Маја Санду и немачки министар одбране Борис Писторијус данас су стигли у Кијев, јављају руски и украјински медији.

Санду је, заједно са председником Украјине Владимиром Зеленским, упалила свећу код споменика посвећеном стотини небеских хероја. У питању је споменик подигнут у знак сећања на демонстранте који су током Мајдана изгубили живот.

"Украина.ру" пише да је разлог посете европских савезника управо годишњица државног преврата у Кијеву из 2013. године, јер су те године, на данашњи дан, почеле демонстрације, које су затим прерасле у државни преврат. 

Ипак, немачки портал МДР пише да ће Писторијус са Зеленским разговарати о обуци украјинских војника и даљој помоћи Украјини. У плану је и полагање цвећа у знак сећања на Мајдан, али и посета војном полигону кијевских војника, преносе "РИА Новости".

Шарл Мишел је поводом посете кратко написао на Иксу (бивши Твитер) да му је драго да је поново у Кијеву, "међу пријатељима".

Јуче, Кијев је посетио и Лојд Остин, шеф Пентагона.

Он је поручио да ће Сједињене Државе "наставити да подржавају Украјину у борби за слободу и против руске агресије, сада и у будућности".

Данас, како преноси ТАСС, Остин је ипак казао да Кијев очекује изнурујућа борба и да САД немају магични штапић за проблеме Оружаних снага Украјине.

image
VV inauguration
banner