Свет

БРИКС: Позивамо на прекид ватре у Појасу Газе, заштиту цивила и независну истрагу злочина

Земље чланице БРИКС-а усвојиле су данас заједничку изјаву о палестинско-израелском сукобу и потврдиле да се све чланице слажу да је потребно формирати дуго обећавану палестинску државу
БРИКС: Позивамо на прекид ватре у Појасу Газе, заштиту цивила и независну истрагу злочинаwww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Државе чланице БРИКС-а данас су, након ванредне седнице савеза, усвојиле заједничку изјаву, у којој се наводи да се све чланице залажу за моментални прекид ватре, испоруку хуманитарне помоћи, заштиту цивила и проналазак решења мирним путем, односно, дијалогом.

Такође, у закључном документу се наводи да БРИКС позива на што хитније ослобођење талаца из Појаса Газе, без било каквих предуслова, али и на независну истрагу војних злочина. Како преносе руски медији, на данашњој седници пажња је била посвећена и палестинским и израелским цивилним жртвама.

Лидери БРИКС-а сложили су се да су сви против насилног исељавања Палестинаца. Изразили су заједничку забринутост поводом тешке хуманитарне ситуације "на окупираној палестинској територији" и истакли да је неопходно поштовати међународно право. Позивају и на директне преговоре који би водили формирању суверене и независне палестинске државе.

Истакнуто је и да је потребно зауставити даље ширење конфликта на друге земље региона. 

Државе чланице савеза сложиле су се и да Савет безбедности Уједињених нација треба да игра првостепену улогу у обезбеђивању мира и сигурности на међународном нивоу. 

image