Свет

Заједничке поморске вежбе Индије и Русије

У вежбама у Бенгалском заливу учествују по два брода из двеју земаља, као и борбени авиони и хеликоптери – циљ супротстављање глобалним претњама
Заједничке поморске вежбе Индије и Русијеwww.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi

Руска и индијска морнарица одржавају заједничке вежбе у Бенгалском заливу – циљ је свеобухватан развој и јачање поморске сарадње, као и заједничко супротстављање глобалним претњама и обезбеђивање безбедног транспорта у азијско-пацифичком региону, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације. 

"Током вежби морнари из обе земље изводе заједничке маневре у различитим поморским формацијама и одржавају вежбе противваздушне одбране и комуникације. Такође, раде на допуњавању залиха у покрету, као и на заједничком коришћењу хеликоптера на палуби", додаје се у саопштењу.

У вежбама учествују два брода из руске Пацифичке флоте: велики разарач подморнички вођених ракета "Адмирал Трибуц" и танкер "Печенга", и два индијска брода – разарач "ИНС Ранвиџај" и корвета за борбу против подморница "ИНС Килтан", као и борбени авиони и хеликоптери.

Заједничке вежбе се изводе недељу дана након што су се, 13. новембра, састали заменик руског министра иностраних послова Андреј Руденко и министар спољних послова Индије Винај Кватра у Њу Делхију, где су разговарали о билатералној сарадњи и потврдили посвећеност "јачању координације у међународној арени, укључујући УН, Г20, БРИКС и ШОС", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова РФ.

image