Свет

Десничари победили на изборима у Холандији: Преседан лидерке либерала

Десничарска Партија слободе коју води Герт Вилдерс освојила је 35 посланичких места, док је Народна партија за слободу и демократију (ВВД) одлазећег премијера Марка Рутеа добила 26 мандата
Десничари победили на изборима у Холандији: Преседан лидерке либерала© AP Photo

Највише гласова на изборима за Представнички дом у Холандији освојила је десничарска Партија слободе (ПВВ) коју води Герт Вилдерс, показују прве излазне анкете. ПВВ је освојио 35 посланичких места, док је Народна партија за слободу и демократију (ВВД) одлазећег премијера Марка Рутеа добила 26 мандата, преноси "Гардијан".

Холандски десничарски политичар Герт Вилдерс обећао је вечерас да ће "вратити државу Холанђанима", након што су излазне анкете показале да је његова Партија слободе (ПВВ) освојила највише посланичких места на парламентарним изборима.

"Мораћемо да пронађемо начине да оправдамо наде наших бирача, да вратимо Холанђане на прво место", рекао је Вилдерс на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Он је навео да је сада време да странке траже договоре. "Не можемо да будемо игнорисани", поручио је Вилферс.

Владајућу коалицију досад су чиниле ВВД, Демократе 66 (Д66), Хришћанско-демократски апел (ЦДА) и Хришћанска уња (ЦУ) које су у Представничком дому имале 77 посланичких места.

Према излазним анкетама, те странке су на данашњим изборима заједно освојиле 41 мандат.

Многе странке су раније саопштиле да неће ући у коалицију са Вилдерсом, тако да још није јасно ко ће формирати нову власт и све ће зависити од постизборних коалиција, наводи британски лист.

Лидерка либералне Народне партије за слободу и демократију (ВВД) Дилан Јешилгоз-Зегериус направила је преседан рекавши да би сарађивала са Вилдерсом ако њена странка добије највише гласова, иако је колико јуче одбацила могућност да Вилдерса подржи као премијера, ако он освоји највећи број гласова.

Овим изборима завршиће се 13 година дуга владавина досадашњег премијера Марка Рутеа који се није кандидовао.

image