Свет

Бивши премијер Украјине: Нови Мајдан могућ, оде Зеленски ако се Америци ћефне

Николај Азаров каже да иза протеста у Украјини 2004. и 2013. године стоје Американци и да без њиховог одобрења неће доћи до новог државног удара у Украјини
Бивши премијер Украјине: Нови Мајдан могућ, оде Зеленски ако се Америци ћефнеGetty © Photo by Brendan Hoffman

Државни преврат у Украјини никад не може да дође сам од себе, нови Мајдан је могућ ако САД одлуче да на овај начин уклоне Владимира Зеленског, а не путем избора или оставке, указује бивши украјински премијер Николај Азаров у интервјуу за "РИА Новости". 

У новембру 2013. главни кијевски трг – Мајдан – био је место окупљања присталица европских интеграција, јер је влада одлучила да одложи потписицање документа о сарадњи ЕУ и пре тога добро размотри своје интересе и обавезе које ће уследити потписивањем. Исти тај трг недуго после постаје епицентар сукоба између снага безбедности и неистомишљеника који је однео животе десетина људи.

"Мајдани се код нас не појављују сами. Припремају се, у њих се улаже много новца, спроводе се по унапред одређеном плану", каже Азаров и појашњава да такав план укључује демонизацију руководства и манипулацију информацијама.

Иза организовања протеста у Украјини 2004. и 2013. стоје Американци, јасан је  Азаров који не сумња да ни неки нови немири у Украјини не би могли да почну без утицаја америчке амбасаде и организација из Вашингтона.

"Ако Американци дођу на идеју да смене Зеленског или неког другог преко Мајдана, они ће то и урадити. Ако га смене на други начин, кроз изборе, оставку, онда неће организовати немире. Мајдан је скуп догађај, веома скуп", додаје бивши премијер тврдећи да тренутно ништа не слути на нове немире.

Према његовим речима, изјаве Зеленског да се Украјинци суочавају са новим Мајданом, иза којег стоји Русија, имају за циљ подизање сопственог рејтинга.  

Азаров је скептичан према идеји да у земљи могу да се одрже антивладини протести, јер су они лидери јавног мњења који би могли да организују народ "у затвору, или су убијени, или су напустили земљу".

image