Свет

Борељ: ЕУ ће надокнадити штету свима због увођења санкција Русији

Високи представник Европске уније рекао је да ће помоћ бити пружена и трећим земљама
Борељ: ЕУ ће надокнадити штету свима због увођења санкција Русијиwww.globallookpress.com © Chris Emil Janssen

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да ће Европска унија надокнадити штету коју су претрпеле треће земље због последица санкција које је ЕУ увела Русији. Дипломата није прецизирао о којим државама је реч и да ли и саме чланице могу да рачунају на могућу финансијску помоћ. Он такође није навео конкретне термине када би до тога могло да дође, као ни износе који би се исплатили одређеним земљама, преноси "Газета.ру".

"Уколико буде било какве колатералне штете, Европска унија ће је надокнадити", одговорио је шеф европске дипломатије новинарима "Интерфакса", након састанка са председником Казахстана Касим-Жомарт Токајевим у Астани.

Казахстанско Министарство финансија проценило је у априлу да укупна штета коју је претрпела економија ове земље услед глобалних ограничења Русији, износи око 660 милиона долара. Нових података о финансијским проценама није било, али су казахстански аналитичари известили да би до краја 2022. године, износ штете могао да буде и до три пута већи. 

Према истраживању казахстанског аналитичког центра "Јусан", на удару економског краха су државе чија је економија уско повезана са Руском.

Због јачања рубље у односу на долар, дошло је до значајног повећања цена руских производа у Казахстану, чији је трговински промет веома битан за Астану, док је цена прехрембених производа 20 одсто виша у односу на јул ове године.

Према Борељијевим речима, Казахстан и Турска ће морати да потроше од 20 до 25 милијарди евра, како би надокнадили штету изазвану антируским санкцијама.

image