Свет

Хамас ослободио 12 талаца, а Израел 30 палестинских затвореника

Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја
Хамас ослободио 12 талаца, а Израел 30 палестинских затвореника© Tanug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Израелске одбрамбене снаге су потврдиле да је Хамас предао још 12 талаца , од којих је двоје страних држављана, и да су пребачени на територију Израела, док је нешто касније израелска затворска служба ослободила 30 палестинских затвореника у замену за ослобађање талаца.

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је да ће растурити Владу ако Израел не буде наставио рат против палестинске милитантне групе Хамас.

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да ће Израел, када буде наставио непријатељства с Хамасом, "ударити већом снагом и борбе ће се водити у целом Појасу Газе".

Ситуацију у Појасу Газе додатно отежавају киша и лоше време, а велики број цивила склоништа тражи међу рушевинама порушених зграда.

Све вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут на блогу РТ Балкан.

  • 28. нов 2023 • 21:30

    21:30

    Израел ослободио 30 палестинских затвореника

    Израелска затворска служба потврдила да је омогућила ослобађање 30 палестинских затвореника, у замену за ослобађање израелских талаца из Појаса Газе, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Катар је претходно саопштио да ће Израел ослободити 15 жена и 15 малолетника.

  • 20:28

    ИДФ потврдиле да је Хамас ослободио 10 Израелаца и два тајландска држављанина

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је палестинска милитантна група Хамас ослободила 12 талаца, међу којима је 10 израелских цивила и два држављанина Тајланда.

    Портпарол катарског министарства Мајед ел Ансари навео је да су заробљеници предати Црвеном крсту. Он је на друштвеној мрежи Икс додао да ће Израел, заузврат, пустити 30 палестинских цивила.

    Црвени крст је објавио да је успешно пребацило 12 ослобођених талаца у Египат, преко прелаза Рафа.

    "Успели смо да изведемо ову операцију захваљујући нашој неутралној посредничкој улози",објавио је Црвени крст на друштвеној мрежи Икс.

    Министарство спољних послова Катара је саопштило да је ослобођено девет жена и једна девојчица и навело да један од талаца има аустријско држављанство а двоје аргентинско.

  • 20:12

    У Египат слетео први амерички војни авион са хуманитарном помоћи за Газу

    У Египат је данас слетео први од три америчка војна авиона који превозе хуманитарну помоћ за Газу током примирја између Израела и Хамаса, саопштили су амерички званичници.

    То је први пут да је америчка војска послала авионе са храном, медицинским залихама и зимском опремом за цивиле у Гази откако је Хамас напао Израел 7. октобра, преноси Глас Америке.

    Летелица америчких ваздухопловних снага Ц-17 слетела је у Египат са 24,5 тона медицинских залиха и припремљених оброка, саопштено је из америчке Агенције за међународни развој (УСАИД).

    "Са 1,7 милиона интерно расељених и 2,2 милиона којима је потребна хуманитарна помоћ, веће хуманитарне залихе су кључне за спасавање живота и ублажавање патњи најрањивијих", наводи се у саопштењу.
    Друга два авиона стићи ће у Газу наредних дана.

  • 20:07

    Палестински Црвени полумесец: Израел спречава улазак горива у северни Појас Газе

    Палестинско друштво Црвени полумесец саопштило је вечерас да су израелске снаге спречиле улазак камиона са горивом у северни Појас Газе.

    Удружење је навело да је покушало да довезе камион са горивом, поред 31 камиона хуманитарне помоћи са храном, водом и хуманитарним материјалом, у град Газу и на север, али да су окупационе снаге стациониране на војном контролном пункту који раздваја север Газе спречиле уношење камиона за гориво, преноси агенција WАФА.

    "Увођење цистерне за гориво имало је за циљ да се појача рад амбуланти Црвеног полумесеца које делују у северном Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

  • 19:29

    Хамас: Спремни смо за свеобухватан споразум о размени талаца

    Званичник Хамаса Гази Хамад изјавио је данас да је та група спремна да закључи свеобухватан споразум о размени талаца са Израелом.

    "Ако Израел има озбиљну намеру да ослободи своје војнике који су заробљени, онда смо ми спремни да закључимо свеобухватан споразум", рекао је Хамад за Ал Џазиру, преноси "РИА Новости".

    Око 200 Израелаца заробљених током напада 7. октобра на Израел и даље се налази у Појасу Газе.

  • 19:21

    Грифитс предложио отварање још једног прелаза у Појас Газе

    Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс отпутоваће у среду у Аман, престоницу Јордана, на разговоре о могућности отварања прелаза Керем Шалом, како би се омогућило да хуманитарна помоћ стиже из Израела у Газу.

    Смештен на граници Израела, појаса Газе и Египта, прелаз Керем Шалом је пре тренутног сукоба коришћен за пролаз више од 60 одсто камиона који су ишли у Газу.

    "Од почетка смо рекли да нам је потребно више од једног прелаза. Требало би истражити могућност коришћења Керем Шалома, и то ће бити тема у Аману", рекао је Грифитс, који је помоћник генералног секретара УН за хуманитарна питања.

    Тренутно је могуће помоћ доставити у Газу једино преко прелаза Рафа у Египту, али он је изграђен да туда пролазе пешаци, а не камиони.

    Неименовани западни дипломата је рекао да за сада нема изгледа за отварање прелаза Керем Шалом, и додао да Изаел то не дозвољава јер се у близини налазе њихове трупе.

    Од почетка примирја у Гази, око 200 камиона свакодневно је довозило помоћ у Газу, али то није ни близу довољно да задовољи потребе тамошњег становништва.

    "Знамо да би више хуманитарне помоћи требало да буде испоручено Гази. Знамо како бисмо је могли повећати, али постоје ограничења ван наше контроле", рекао је Грифитс.

  • 19:09

    Хамас позвао Илона Маска да посети Појас Газе

    Високи званичник палестинске милитантне групе Хамас Осама Хамдан позвао је данас америчког милијардера и власника друштвене мреже IИкс Илона Маска да посети Појас Газе како би видео последице израелског бомбардовања.

    "Позивамо га да посети Газу да види размере масакра и разарања почињених над народом Газе", рекао је Хамдан на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

    Маск је јуче посетио локације у Израелу где је Хамас извршио нападе 7. октобра.

    Он је том приликом изјавио да ће учинити све што је неопходно како би се зауставило ширење мржње

  • 18:53

    Шефови ЦИА и Мосада у Катару преговарају о продужењу примирја

    Шеф израелске обавештајне агенције Мосад, Давид Барни и директор америчке обавештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја између Израела и Хамаса и ослобађању додатног броја талаца, саопштили су званичници, пише "Гардијан".

    Један дипломата, који је желео да остане анониман, потврдио је да су Бернс и Барни отпутовали данас у Катар, пренео је АП.

    Званичници из Египта, који су у преговорима заједно са Катаром служили као посредници, придружили су се преговорима, рекли су.

    Састанак треба да буде посвећен "надоградњи напретка споразума о продужењу хуманитарне паузе, али и да се иницирају даље дискусије о следећој фази потенцијалног договора", рекао је извор Ројтерсу.

    Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанијахуа је објавила слику на којој се види да је премијер Нетанијаху у разговору са шефом Мосада Давидом Барнеом,  и навела да се он "тренутно налази у Катару".

    Израел и Хамас су се у понедељак сагласили да продуже привремено примирје за још два дана, до среде, отварајући тиме пут за ослобађање још око 20 људи које палестинска група држи као таоце.

  • 18:47

    Хамас предао пету групу талаца Црвеном крсту

    Хамас је предао пету групу талаца Међународном комитету Црвеног крста, пише  "Вол Стрит Џорнал", позивајући се на неименоване египатске званичнике, пренео је "Тајмс оф израел".

    Министарство спољних послова Катара је потврдило да су таоци предати Црвеном крсту.

  • 16:29

    Ердоган разговарао са Гутерешом: Израел крши међународно право

    Израел наставља да непромишљено крши међународно право и мора да одговара за почињене злочине, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, током телефонског разговарао са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом , уочи сутрашњег састанка Савета безбедности УН.

image