Србија и Балкан

Петрич: Западни Балкан мора да има приоритет над Украјином при чланству у ЕУ

Бивши специјални изасланик Европске уније рекао је да Србија као највећа држава у бившој Југославији има велику одговорност за безбедност региона
Петрич: Западни Балкан мора да има приоритет над Украјином при чланству у ЕУ© imago stock&people

Државе Западног Балкана морају да имају приоритет у односу на Украјину и Молдавију у процесу европских интеграција, став је бившег специјалног изасланика Европске уније за Косово и Метохију и некадашњег високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину Волфганга Петрича.

Он је то изјавио у светлу посете генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга региону, за коју каже да је посебно важна, посебно она Београду јер је, како додаје, изградња поверења између НАТО-а и Србије кључна за мирну будућност Западног Балкана.

"Драго ми је што је Столтенберг посетио све земље у региону и што га је примио и председник Србије Александар Вучић. Србија као највећа држава у бившој Југославији има велику одговорност за безбедност региона. Зато је посета Столтенберга Београду била толико важна", рекао је Петрич.

Према његовим речима, председник Вучић и генерални секретар НАТО-а су се у свом сусрету несумњиво фокусирали на време блиских ратова у Украјини и на Блиском истоку.

У том смислу, како наглашава, безбедност Европе у великој мери зависи од праведног и позитивног решења отворених регионалних питања.

image