Свет

Нормализација Трамповог убиства: "Шта би било када би бивши председник умро пре избора"

Јавност је осудила чланак "Бизнис инсајдера" у коме се разматра потенцијална смрт бившег председника и кандидата на предстојећим изборима
Нормализација Трамповог убиства: "Шта би било када би бивши председник умро пре избора"© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Портал "Бизнис инсајдер" нашао се на удару критика због чланка у коме се спекулише о томе шта би се десило уколико би бивши председник САД Доналд Трамп преминуо у току кампање за председничке изборе 2024. године.

У неукусном чланку објављеном у суботу разматра се неколико потенцијалних сценарија: Шта би се догодило уколико би Трамп преминуо пре предизбора Републиканске партије, у току предизбора, или у периоду између предизбора и општих избора. 

Бивши председник је водећи републикански председнички кандидат, убедљиво премашујући остале кандидате за више од 45 процентних поена. 

"Ако би Трамп умро током предизборне сезоне, која се завршава средином јуна, поједине државе би могле да одложе заказане предизборе", наводи се између осталог у чланку.

Након објављивања спекулативног чланка о потенцијалној смрти Доналда Трампа јавност и поједини конзервативни коментатори реаговали су на друштвеним мрежама, наводећи да би "покушај нормализације смрти бившег председника могао да буде део шире завере која се спрема против њега". 

На сличан начин, Бизнис инсајдер је писао и "шта би се десило уколико би председник САД преминуо пре избора", али само теоријски, без помињања имена актуелног председника САД Џозефа Бајдена. 

image