Свет

Си Ђинпинг поручио: Свет да одбаци идеологију Хладног рата

Кинески лидер је поручио да азијско-пацифички регион "није ничије двориште и не би требало да постане подручје за велико такмичење у моћи"
Си Ђинпинг поручио: Свет да одбаци идеологију Хладног ратаwww.globallookpress.com © © Pang Xinglei

Свет би требало да заједнички одбаци менталитет Хладног рата и блоковску конфронтацију, поручио је данас кинески председник Си Ђинпинг.

Си је у писаном говору, који је данас објављен, оценио да су превише чести поступци којима се подсичу сукоби и нарушавају међународне норме.

Он је позвао и на одбацивање унилатерализам, протекционизма и било каквог покушаја уплитања политике и питања оружја у економске и трговинске односе, преноси Ројтерс.

"Истовремено се појављује прехрамбена и енергетска криза. Друштвено-економски развој многих земаља суочен је са озбиљним потешкоћама. Фактори нестабилности и неизвесности у свету се повећавају. Распад међународних стандарда, прекид економских веза, повлађивање у међународним сукобима, опструкција развоја и сарадње – све је то постало уобичајено, све то од нас тражи да се окренемо миру и развоју у азијско-пацифичком региону", рекао је Си Ђинпинг.

Ђипинг је поручио да азијско-пацифички регион "није ничије двориште и не би требало да постане подручје за велико такмичење у моћи".

"Ниједан покушај вођења новог Хладног рата неће дозволити ни народ, ни наше време", навео је кинески председник у саопштењу.

"Сваки покушај да се поремете или прекину индустријски ланци снабдевања само ће довести азијско-пацифичку економску сарадњу у ћорсокак", истакао је Ђипинг.

Истовремено, кинески лидер је приметио да се, генерално, ситуација у азијско-пацифичком региону "може окарактерисати као стабилна", саопштено је из Министарства спољних послова Кине.

Си је првобитно требало да се обрати на пословном форуму на маргинама самита Азијско-пацифицке економске сарадње (АПЕЦ) у Бангкоку, али је његово обраћање отказано због, како су навели организатори, непредвиђених проблема у распореду кинеског председника.

image
VV inauguration
banner