Свет

Америка и Израел оптужују Иран да стоји иза напада на танкер у Персијском заливу

Израелски званичник тврди да Техеран стоји иза напада "камиказа" дроном на нафтни танкер недалеко од обала Омана
Америка и Израел оптужују Иран да стоји иза напада на танкер у Персијском заливуNone © Tanjug/AP Photo/Nabeel Hashmi

Високопозиционирани представник Пентагона оптужио је Иран да стоји иза напада на нафтни танкер недалеко од обале Омана. Ову тврдњу подржао је и израелски званичник, кога је цитирао Си-Ен-Ен, повезујући инцидент са светским првенством у Катару које почиње ове недеље.

Бројни медији пренели су да је почетком недеље у Персијском заливу дроном погођен танкер који плови под либеријском заставом. Реч је о танкеру који припада компанији "Истерн Пацифик шипинг", чији је власник израелски милијардер Идан Офер.

Компанија је у саопштењу објавила да је брод "погођен пројектилом", додајући да је претрпео мању штету, као и да није било жртава.

Док је компанија одбила да припише кривицу било којој страни, један израелски званичник рекао је Си-Ен-Ену да је брод нападнут дроном типа "ХЕСА Шахед 136".

"Ми ово сматрамо иранском провокацијом, ово није напад на Израел,  ово је ствар коју они обично раде, покушавају да поремете стабилност у заливу и утичу на догађаје на светском првенству", изјавио је израелски званичник.

Светско првенство у фудбалу, које се одржава у Катару, почиње 20. новембра и трајаће до 18. децембра.

До инцидента је дошло након што је Иран објавио да је пустио два грчка танкера, које су задржали у мају, након што је Атина урадила исто са бродом који је пловио под иранском заставом. Грчке власти су месец дана раније заплениле ирански брод, за који су тврдиле да је прекршио америчке санкције против Техерана.

Грчки бродови у Заливу задржани су због, како у Техерану тврде, непрецизираних "кршења прописа у заливским водама."

Тензије у Персијском заливу су, услед сукоба регионалних сила, последњих година драстично повећане. Два члана посаде погинула су у нападу дроном на нафтни танкер "Мерсер" у јулу 2021. године, а овај инцидент наишао је на критике држава чланица Г7, које су оптужиле Иран да стоји иза њега. Техеран је ове оптужбе одбацио, називајући их "неутемељеним".

image
VV inauguration
banner