Свет

Усвојена резолуција: УН позива Израел да ослободи Голанску висораван, Србија остала уздржана

Уједињене нације, након гласања, усвојиле су документ којим се Израел позива да напусти територију коју је насилним путем одузео од Сирије још 1967. године, током такозваног Шестодневног рата
Усвојена резолуција: УН позива Израел да ослободи Голанску висораван, Србија остала уздржанаwww.globallookpress.com © Zhang Tianlang

Генерална скупштина УН данас је након гласања усвојила резолуцију којом позива Израел на ослобођење сиријске Голанске висоравни, територије коју је Израел након кратког рата 1967. године одузео од Сирије, а затим је и 1981. анектирао једностраним одлукама.

"Чланови УН дубоко су забринути тиме што Израел није напустио сиријске Голанске висоравни, које су биле окупиране од 1967. године, упркос резолуцијама СБ УН и Генералне скупштине", наводи се у усвојеној резолуцији.

Уједињене нације позивају Израел да се "повуче са окупиране сиријске Голанске висоравни до линије која је постојала 4. јуна 1967. године", јер "наставак окупације сиријске Голанске висоравни и фактичка анексија те територије представља камен спотицања на путу ка праведном, свеобухватном и трајном миру".

Како јављају медији, иницијативу је подржала 91 земља. На том списку налазе се и Русија, Бразил, Индија, Кина и Саудијска Арабија.

Србија је, пак, била једна од уздржаних земаља.

Резолуцију није подржало осам земаља, међу којима су САД и Велика Британија, јављају руски медији. 

image