Свет

Ирска влада је тражила од друштвених мрежа да цензуришу објаве током немира, Икс се не да

Икс (некадашњи Твитер) који је у власништву Илона Маска није испунио захтеве ирске владе, рекла је министарка правосуђа Хелен Мекенти
Ирска влада је тражила од друштвених мрежа да цензуришу објаве током немира, Икс се не да© Brian Lawless/PA via AP

Ирска министарка правосуђа Хелен Мекенти рекла је да је већина друштвених мрежа уважила владине захтеве за уклањање објава током прошлонедељних нереда у Даблину, изузев Икса, који је у власништву Илона Маска.

Масовни немири избили су у ирској престоници прошлог четвртка након хапшења мушкарца који је испред основне школе избоо петоро људи, укључујући троје деце, а једна петогодишња девојчица и једна 30-годишња жена су у критичном стању. 

Касније је утврђено да је мушкарац ирски држављанин који је емигрирао из Алжира.

Демонстранти су палили аутобусе и полицијске аутомобиле, пљачкали продавнице и сукобљавали се са полицијом, а више од 30 људи је ухапшено. Комесар Дру Харис је тврдио да је за немире крива "луда фракција хулигана вођена крајње десничарском идеологијом".

Одговарајући на питања уместо премијера Леа Вараткара у ирском парламенту, Мекенти је упитана за коментар о тврдњама полиције да су "вође крајње деснице" користиле "софистицирану комуникацију на мрежи" за организовање истомишљеника током нереда.

Она је у одговору истакла да су ирске безбедносне службе "активно сарађивале са ТикТоком, Инстаграмом, Фејсбуком и Твитером, односно Иксом" како би уклониле оно што је описала као "подле поруке".

Док је већина платформи сарађивала, "Икс није", додавши да Маскова мрежа "није испунила сопствене стандарде", рекла је Мекинти.

Након нереда, Маск је јавно оптужио ирског премијера да "мрзи ирски народ" и да спроводи "масовни напад на слободу говора", пошто је Вараткар предложио модернизацију закона о подстицању мржње, као и пружање ширих овлашћења полицији да кажњава "говор мржње" против заштићених група као што су страни држављани, припадници ЛГБТ заједнице и етничке мањине.

Вараткар је такође рекао ирским грађанима да је "потпуно погрешно" доводити имиграцију у везу са криминалом након напада који је изазвао немире, објашњавајући да ће хиљаде других доћи у земљу јер је "Европа рај, а Ирска један од најбољих делова тог раја".

Ирска, која има укупну популацију од нешто више од пет милиона становника, суочава се са стопама имиграције без преседана. Само у периоду између априла 2022. и априла ове године, у Ирску је пристигло 141.000 имиграната, према информацијама Централног завода за статистику.

image