Свет

Краљ Чарлс Трећи пркосни: Бојама и симболима грчке заставе у јеку спора Лондона и Атине

Неки су ту одећу протумачили као "гест подршке" британског монарха Грчкој у дугом музејском спору са Уједињеним Краљевством. Међутим, Бакингем каже да је кравата "једноставно једна од његове тренутне колекције"
Краљ Чарлс Трећи пркосни: Бојама и симболима грчке заставе у јеку спора Лондона и Атине© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Британски краљ Чарлс појавио се на климатској конференцији УН у Дубаију носећи плаво-белу кравату и дизајн крста, који подсећа на боје и симболе грчке заставе, након заоштравања дипломатског спора између Лондона и Атине око скулптура Партенона.

Носећи исту кравату, британски краљ се касније састао са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, једним од главних лица сукоба, пошто је раније ове недеље британски премијер изненада отказао планирани састанак са грчким колегом Киријакосом Мицотакисом.

Грчки премијер је претходно поновио захтев да скулптуре Партенона, познате у Уједињеном Краљевству као Елгин Мермерс, буду враћене у Атину, критиковавши Сунакову одлуку да откаже састанак на коме је Мицотакис хтео да покрене то питање.

Грчка је више пута позивала Британски музеј да трајно врати скулптуре старе 2.500 година, које је британски дипломата Томас Елгин почетком 19. века узео из атинског храма Партенона. 

Несугласице око власништва над скулптурама узрок су дугих спорова између двеју земаља.

Нејасно је да ли је краљ, чији је покојни отац, принц Филип, рођен у грчкој краљевској породици, желео да пошаље било какву поруку својом одећом, али је портпарол Бакингемске палате казао за "Блумберг" да је "кравата коју Његово Величанство носило само једна од његове актуелне колекције".

Међутим, грчки "Сити тајмс" оцењује да би се изабрана кравата могла протумачити као "гест подршке" краља Грцима. 

"Изгледа да је краљ Чарлс Трећи изабрао очигледну поруку, можда много моћнију од било које изјаве", наводи је грчки лист.

image