Свет

Хајде да преполовимо Мона Лизу: Зашто је Сунак "испалио" Мицотакиса

Британског премијера заболели су коментари грчког колеге о томе да би Британија требало да врати одузето грчко благо с Партенона
Хајде да преполовимо Мона Лизу:  Зашто је Сунак "испалио" Мицотакиса© Dan Kitwood/Getty Images

Британског премијера Ришија Сунака заболели су коментари грчког колеге Киријакоса Мицотакиса о враћању скулптура које су раније Британци практично украли са Акропоља и донели у своје музеје, па је, у последњем тренутку отказао планирани састанак и тако отворио нови дипломатски спор између две земље.

Мицотакису је, наиме, долазак у Даунинг стрит отказан након што је у интервјуу за Би-Би-Си  поновио дугогодишњи захтев Грчке да се благо Партенона које је у Британији поново споји са скулптурама у самом храму, а овакву поделу уметничких дела између Лондона и Атине, он је упоредио са "пресецањем Мона Лизе на пола".

"Ако бих вам рекао да ћемо преполовити Мона Лизу и да ћете половину имати у Лувру, а половину у Британском музеју, да ли мислите да би ваши гледаоци ценили лепоту слике?", рекао је Мицотакис о уклањању дела скулптура са атинског Акропоља.

Грчки премијер критиковао је Сунакову одлуку да откаже састанак на коме је Мицотакис хтео да покрене ово питање.

"Желим да изразим љутњу због чињенице да је британски премијер отказао наш заказани састанак неколико сати пре него што је требало да се одржи. Грчку и Британију спајају традиционално јаке пријатељске везе, а оквир наших билатералних односа је изузетно широк. Ставови Грчке о скулптурама Партенона су познати. Надао сам се да ћу имати прилику да о њима разговарам са својим британским колегом, исто као што бисмо причали и о другим међународним изазовима: Гази, Украјини, климатској кризи, миграцијама", рекао је он.

Мицотакис завршио тако што је практично испрозивао Сунака јер није успео да одговори на изазов попут дискусије о судбини антиквитета.

"Ко верује у исправност и праведност својих ставова, никада се не плаши супротстављених аргумената", поручио је Мицотакис.

"Блумберг", позивајући се на изворе из Конзервативне партије, пише да је одржавање састанка двојице лидера било немогуће након Мицотакисовог коментара.

Скулптуре се, наиме, налазе у лондонском Британском музеју и обе земље их сматрају својим. Последњих година, стране су се приближавале решавању вековне свађе посредујући у аранжману по коме би могле и да се виде у Атини, одакле их је почетком 19. века однео британски дипломата лорд Елгин.

Коментари грчког премијера нису различити од онога што је говорио у прошлости и одражавају чврсте ставове Грка по том питању, рекао је високи грчки званичник, додајући да се у сваком случају ствар не тиче британске владе већ Британског музеја.

Џош Ламбкин из пројекта Партенон, који сарађује са Британским музејом и Музејом Акропоља у покушају да се постигне договор, критиковао је Сунакову одлуку.

"Штета је што британски премијер сматра да не може да разговара о теми Елгинових мермера са грчким премијером, посебно с обзиром на то колико обе земље могу добити од разумне резолуције о овом питању", рекао је он.

Ако премијер није у могућности да се састане са европским савезником са којим Британија има важне економске везе, то је, како закључује портпарол Лабуристичке партије, још један доказ да "он није у стању да обезбеди озбиљно економско вођство које је нашој земљи потребно".

image