Свет

Проблем у најави за демократе: Муслимани у "колебљивим државама" покрећу кампању против Бајдена

Кампања је последица незадовољства начином на који Бајденова администрација приступа сукобу Хамаса и Израела
Проблем у најави за демократе: Муслимани у "колебљивим државама" покрећу кампању против БајденаGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Амерички муслимани у неколико такозваних колебљивих држава (које би лако могле да превагну на било коју од две стране) окупљају се у Мичигену како би покренули кампању против реизбора актуелног председника САД Џозефа Бајдена коју називају "Напустимо Бајдена".

Како преноси "Аксиос", кампања је последица њиховог незадовољства начином на који Бајденова администрација приступа сукобу Хамаса и Израела. 

Американци арапског порекла и амерички муслимани би, наиме, могли значајно да утичу на Бајденове шансе на предстојећим изборима, будући да су управо те групе у колебљивим државама 2020. претежно гласале за демократе, објашњава "Аксиос". 

"Ова 'Напустимо Бајдена 2024.' конференција се догађа уочи предстојећих председничких избора, и до ње долази услед одлуке да се повуче подршка председнику Бајдену због његовог одбијања да позове на престанак ватре и заштиту невиних у Палестини и Израелу", саопштила је у заједничкој изјави група америчких муслиманских лидера из Мичигена, Минесоте, Аризоне, Висконсина, Флориде, Џорџије, Неваде и Пенсилваније.

Како се додаје у саопштењу, лидери из колебљивих држава ће сарађивати како би гарантовали Бајденов неуспех на изборима 2024.

Организатор кампање Хусеин Јајлани је за "Аксиос" рекао да им је јасно да то што не подржавају Бајдена значи да се залажу за победу бившег председника Доналда Трампа, који муслиманској заједници такође није омиљен. 

"Акиосов" преглед резултата 2020. у овим кључним државама показује да би Бајден могао да се нађе у великом проблему ако би чак и део гласова Арапа и Американаца муслимана прешао у корист републиканаца.

У Мичигену, на пример, Бајден је 2020. године победио са 154.000 гласова. Попис показује да арапско-америчких гласача у тој држави има најмање 278.000.

Бајден је освојио Аризону (у којој живи 60.000 Американаца арапског порекла) за 10.500 гласова. У Џорџији је Бајден победио за 11.800 гласова, а тамо живи најмање 57.000 арапско-америчких гласача.

image