Свет

Гуру тантричке јоге ухапшен због сумње да је сексуално експлоатисао жене: Нисам крив, оне ме воле

Осумњичени Грегоријан Биволару је након сукоба са румунским властима побегао у Шведску, где је променио име у Магнус Ауролсон и добио политички азил 2006. године
Гуру тантричке јоге ухапшен због сумње да је сексуално експлоатисао жене: Нисам крив, оне ме волеGetty © Photo by Amanda Edwards/Getty Images

Гуру тантричке јоге Грегоријан Биволару (71) ухапшен је у предграђу Париза током рације у којој је пронађено 26 жена, од којих су неке биле држане против своје воље. Француске власти испитују гуруа, заједно са још 14 особа, због сумње на отмицу, силовање и трговину људима, јавила је агенција АФП.

Хапшења су део истраге коју су у јулу покренули француски тужиоци о контроверзној секти коју је основао Биволару, иначе држављанин Румуније и Шведске, под називом Покрет за духовну интеграцију у апсолуту (МИСА), која води неколико школа јоге у Европи. Француско владино тело је затражило истрагу 2022. године након што је група за људска права прикупила изјаве од дванаест бивших чланова.

Покрет, познат и као АТМАН, има неколико стотина пратилаца у Француској. На свом званичном сајту, група себе описује као "највећу школу јоге у Румунији и Европи", а Биволаруа као њиховог "духовног ментора". Покрет је 2008. године избачен из Међународне јога федерације и Европске јога алијансе јер се њихова пословна пракса сматрала "илегалном", наводи АФП. 

Подвођење прерушено у филозофију

Верује се да је МИСА охрабривала жене различитих националности да имају сексуалне односе са Биволаруом и "да пристану да учествују у плаћеним порнографским праксама у Француској и иностранству", рекао је правосудни извор са којим је консултовао АФП. 

Тантричка јога је подучавана са циљем да се "кроз технике менталне манипулације жртве условљавају да прихвате сексуалне односе", рекао је извор додајући да је реч о "групи која подсећа на мафију и подвођење прерушено у филозофију", те да су њихове радионице биле "искључиво посвећене задовољавању жеља главног осумњиченог".

Румунско-шведски гуру је, са друге стране, негирао оптужбе и рекао да је "жртва политичке завере". 

Такође је додао да је био "духовни вођа" обдарен "изузетним даровима" и да су га жене "волеле". У саопштењу, МИСА је оптужбе назвала "апсурдним", тврдећи да је гуру предмет "медијских кампања којима још од краја прошлог века покушавају да га дискредитују".

Биволару је након сукоба са румунским властима побегао у Шведску, где је променио име у Магнус Ауролсон и добио политички азил 2006.

Румунски суд га је 2013. осудио на шест година затвора. Почетком 2016. године Француска га је ухапсила и предала Румунији. Од тада, па све до хапшења ове недеље, није било познато где се гуру налази.

image