Свет

У Јапану покренут најмоћнији експериментални нуклеарни фузиони реактор на свету (ВИДЕО)

Циљ реактора ЈТ-60СА је да истражи одрживост фузије као безбедног извора енергије великих размера без угљеника
У Јапану покренут најмоћнији експериментални нуклеарни фузиони реактор на свету (ВИДЕО)© Sean Gallup/Getty Images

У Јапану је почео са радом уређај ЈТ-60СА, најмоћнији експериментални нуклеарни фузиони реактор на свету, који се налази у граду Нака, у јапанској префектури Ибараки, преноси РТ на шпанском.

Нуклеарна фузија је врста атомске реакције, која покреће Сунце, тако да топлота коју производи може покретати електричне турбине. За разлику од нуклеарне фисије, која цепа атоме, енергија у овом случају настаје фузијом два атомска језгра.

Како се наводи, циљ реактора ЈТ-60СА је да истражи одрживост фузије као безбедног извора енергије великих размера без угљеника.

Као што је већ доказано, могуће је користити тешки водоник као гориво, који би се могао добити из морске воде, избегавајући производњу гасова стаклене баште. У поређењу са реакцијом фисије, фузију је лакше контролисати и производи мање радиоактивног отпада од реактора на лаку воду.

Нови уређај се састоји од вакуумске коморе у облику крофне типа "токамак", висине око 16 метара и пречника 13 метара. 

Tа комора има капацитет да произведе магнетно поље, чија је главна функција да ограничи честице плазме произведене загревањем гасовитог водоника на 200 милиона степени Целзијуса за максимално 100 секунди.

ЈТ-60СА дизајнирали су и изградили Европска унија и Јапан са циљем да подрже пројекат Међународног термонуклеарног експерименталног реактора (ИТЕР), који се налази у Француској.

image