Свет

Украјински посланик: Нема више бесповратне помоћи из САД

Наредне године се "не може очекивати никакав помак по питању Украјине", рекао је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко
Украјински посланик: Нема више бесповратне помоћи из САДGetty © Sean Gallup/Getty Images

Украјина не треба да се нада новим траншама бесповратне финансијске помоћи из САД у наредној години, већ ће моћи да рачуна само на кредите, рекао је Алексеј Гончаренко, посланик украјинске Врховне раде.

"Што се новца тиче, изгледа да ће ово бити последња транша финансијске помоћи Украјини [из САД]. Не можемо да рачунамо на новац 2024. Највероватније ћемо прећи на зајмове. Бесплатна помоћ је искључена", написао је он на свом Телеграм каналу. 

Он је такође оценио да се следеће године "не може очекивати никакав помак по питању Украјине", преноси ТАСС.

Америчка администрација ће се, према његовим речима, вероватно усредсредити на проблеме "код куће".

"За Белу кућу је важно да је Украјина опстала, а ово је већ победа. А онда ће скренути пажњу на домаћи терен, и током предизборне кампање пажња ће се окренути економији, здравству и теме усредсређене на бираче", приметио је он.

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер рекао је 4. децембра да је америчка администрација искористила 97 одсто средстава која је одобрио Конгрес намењених за помоћ Украјини.

Истог дана, Шаланда Јанг, директорка Канцеларије за управљање и буџет Бајденове администрације, издала је писмо руководству Конгреса упозоравајући да ће САД остати без ресурса да помогну Украјини до краја године, ако се посланици окрену доле нацрт финансирања администрације.

У октобру је америчка администрација затражила од Конгреса да издвоји допунска средства за фискалну 2024. годину у вредности од 106 милијарди долара, а која би се искористила за Украјину, Израел и сузбијање Кине у азијско-пацифичком региону, али пакет још није усвојен због противљења републиканаца.

Очекује се да ће се Конгрес по овом питању изјаснити 6. децембра, али "Политико" оцењује да је постизање договора између "црвених" и "плавих" мало вероватно.

image
VV inauguration
banner