Свет

"Гардијан": Из британског постројења цури све више радиоактивног отпада

Све је већа забринутост због ризика за окружење, а расту и дипломатске тензије са САД, Норвешком и Ирском
"Гардијан": Из британског постројења цури све више радиоактивног отпада© Graham Barclay/BWP Media/Getty Images

Радиоактивни отпад који све више цури из огромног силоса у британском нуклеарном постројењу Селафилду могао би да представља ризик по окружење, а како "Гардијан" наводи, све је већа забринутост због безбедности зграде у постројењу која се распада, као и због пукотина у резервоару токсичног муља познатог као Б30.

Колико је то опасно, најбоље сведочи податак да је пожар који се 1957. године десио у Виндскајлу (како се место раније звало) до сада најгора нуклеарна несрећа у Великој Британији, као и да је ЕУ у свом извештају из 2001. године упозорио да би акцидент у Селафилду могао бити гори и од Чернобиљске катастрофе, будући да се овде чува знатно више радиоактивног материјала.

Ово је, како пише британски медиј, изазвало и дипломатске тензије између Британије и држава попут САД, Норвешке и Ирске, које страхују да Селафилд није у стању да се ухвати у коштац са проблемима.

Норвешки званичници су забринути да би несрећа на тој локацији могла да доведе до тога да преовлађујући југозападни ветрови пренесу облаке радиоактивних честица преко Северног мора, и доведу до разорних последица по Норвешку, док су Американци, с којима Британија више деценија сарађује у области нуклеарне технологије у дипломатским депешама изразили забринутост због цурења и критиковали британски недостатак транспарентности.

Ирска влада је покушала да предузме мере против Селафилда тако што га је још 2006. године пријавила трибуналу УН- а због забринутости око утицаја локације на животну средину.

Селафилд има највећу залиху плутонијума на планети и велико је сметлиште за нуклеарни отпад из програма наоружања и деценијске производње атомске енергије. Изграђен пре више од 70 година, а преузимао је и радиоактивни отпад из других земаља, укључујући Италију и Шведску.

Пукотине су такође настале у бетонској и асфалтној материји, која покрива огромно језеро с деценијама таложеним нуклеарним муљем.

Размере проблема откривене су након једногодишњег истраживања "Гардијана" под називом "Нуклеарно цурење", о проблемима који обухватају сајбер хаковање, радиоактивну контаминацију и токсична радна места на огромној нуклеарној депонији.

Најопаснију британску нуклаерну локацију, Селафилд, хаковала је, наводно, према писању "Гардијана", сајбер група која је блиско повезана са Русијом и Кином.

Истрагом је утврђено да су разоткривање ових података и потенцијалне ефекте високи званичници који управљају великим нуклеарним отпадом пажљиво заташкавали.

Међу веома осетљивим документима који се чувају у Селафилду су приручници за катастрофе, планови који воде људе кроз нуклеарне протоколе за хитне случајеве и шта да раде током страног напада на УК.

image
VV inauguration
banner