Свет

Хакована најопаснија британска нуклеарна локација

Компјутерски систем у Селафилду већ годинама не обавештава надлежне органе о инциденту, кажу извори за "Гардијан"
Хакована најопаснија британска нуклеарна локацијаGetty © Graham Barclay/BWP Media/Getty Images

Британско вишенаменско нуклеарно постројење Селафилд је хаковала сајбер група која је наводно повезана са Русијом и Кином, а званичници овог постројења су пажљиво заташкавали овај догађај и његове последице, открива "Гардијан".

Британски лист је утврдио да власти не знају када су први пут компромитовани компјутерски системи у Селафилду. Међутим, извори наводе да су хакерски пробоји први пут откривени 2015. године, када су експерти утврдили да је у компјутерску мрежу Селафилда убачен тзв. "слипер малвер", програм који дуго времена може "лежати" неоткривен а затим се користити за шпијунирање.

Још се не зна да ли је малвер уклоњен, а то значи да су неке од најосетљивијих активности Селафилда, као што су померање радиоактивног отпада и праћење цурења опасног материјала можда били компромитовани.

Поврх тога, извори за "Гардијан" наводе да су најосетљивији подаци под ознаком поверљивости из Селафилда могли бити компромитовани, а да је размере потенцијалног губитка података и потенцијалног ризика по системе нуклеарног постројења тешко утврдити, пошто Селафилд о инциденту не обавештава надлежне органе већ неколико година.

Открића су се појавила у "Нуклеарним цурењима", истрази Гардијана о сајбер хаковању, радиоактивној контаминацији и непријатној радној средини у Селафилду.

Селафилд се простире на шест квадратних километара на обали Камбрије и сматра се за једно од најопаснијих постројења тог типа на свету. Има највеће складиште плутонијума на планети и пространо сметлиште за нуклеарни отпад проистекао из програма нуклеарног наоружања и деценија производње нуклеарне енергије.

image
VV inauguration
banner