Свет

Хамас тврди да је одбио израелски покушај спасавања талаца у Гази

Наводи се и да је убијен заробљени израелски војник Сахар Барух (25)
Хамас тврди да је одбио израелски покушај спасавања талаца у Гази© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Наоружано крило Хамаса саопштило је данас да је одбило акцију израелских специјалних снага у циљу спасавања талаца у Појасу Газе, наневши неколико војних жртава, као и да је један заробљеник такође погинуо у сукобу.
Израел је одбио да коментарише, оптужујући палестинску исламистичку фракцију да покушава да води психолошки рат.

Хамасове бригаде Ал-Касам саопштиле су да су њихови борци открили јединицу специјалних снага у покушају спасавања талаца и напали је, убивши и ранивши неколико војника. У објави на Телеграм каналу није прецизирано место инцидента, преноси Ројтерс.

Наводи се да је убијен заробљени израелски војник Сахар Барух (25).

На листи талаца коју је објавио Израел налази се и Сахар Барух, студент који је имао 24 године када је одведен из своје куће 7. октобра када је Хамас отпочео операцију у Израелу.

Од око 240 људи који су тог дана узети као таоци, 137 је остало у заробљеништву у Гази након што су остали враћени током примирја. Израелске власти су неке прогласиле мртвима у одсуству.

"Нећемо коментарисати психолошки рат који Хамас наставља да води против народа Израела", рекао је портпарол израелске владе Ејлон Леви, на брифингу за новинаре на питање о тврдњама Хамаса о неуспешној рацији израелских снага.

Додао је да сматрају Хамас у потпуности одговорним за безбедност и добробит тих талаца и поновио захтев Израела који, како је навео, до сада није испуњен, да их Црвени крст посети.

image