Свет

Лондон пребацује Кијеву два миноловца: Којим путем до Украјине?

Британски министар одбране Грант Шапс изјавио је да је реч о "дугорочној помоћи у трансформацији украјинских морнаричких снага ради веће компатибилности са западним савезницима и интеракције са НАТО"
Лондон пребацује Кијеву два миноловца: Којим путем до Украјине?www.globallookpress.com © Joerg Waterstraat/SULUPRESS.DE

Велика Британија саопштила је данас да уступа Украјини два брода миноловца британске Kраљевске ратне морнарице и потврдила да успоставља нову поморску одбрамбену коалицију са Норвешком како би биле ојачане украјинске поморске операције, преноси ТАСС.

"Британска војска ће уступити два миноловца класе 'сандаун', који ће омогућити Украјини да се боље супротстави претњи од руских подводних мина, са циљем да буду обновљене украјинске извозне руте преко Црног мора", наводи се у саопштењу Министарства одбране Уједињеног Краљевства.

Британски министар одбране Грант Шапс изјавио је да је реч о "дугорочној помоћи у трансформацији украјинских морнаричких снага ради веће компатибилности са западним савезницима и интеракције са НАТО".

"Ово јачање украјинске војне способности означава почетак новог, посвећеног напора Велике Британије, Норвешке и других савезника, усмереног на јачање поморске способности Украјине на дужи рок", навео је Шапс.

Договори су постигнути на новембарском састанку такозване контакт групе за одбрану Украјине, која делује под председавањем Сједињених Држава.  Министарство одбране Велике Британије је додало да су Лондон и Осло, заједно са својим партнерима, већ обучили стотине украјинских маринаца.

Куда ће проћи миноловци?

Игре око кризе у Украјини и региону Црног мора нису мимоишле ни мореузе Босфор и Дарданели, које контролише Турска. После почетка Специјалне војне операције, Кијев је затражио од Анкаре да блокира пролаз руских ратних бродова кроз та два мореуза. Анкара је, међутим, 28. фебруара 2022. затворила мореуз за све ратне бродове.

Према Конвенцији која је усвојена у Монтреу 20. јула 1936. године, пролаз кроз мореузе који раздвајају Европу од Азије контролише Турска. У конвенцији су предвиђена многа ограничења, поготово у време ратног стања. Прави се разлика између војних и трговачких бродова, као и приобалних земаља и оних које то нису.

Према Конвенцији из Монтреа, у миру трговачки бродови имају право на слободну пловидбу кроз мореузе, независно од тога чију заставу носе. За ратну морнарицу постоје разна ограничења, поготово кад је реч о неприбрежним земљама.

Долазак тих бродова мора се најавити најмање осам дана раније и у Црном мору могу остати најдуже три седмице. Приобалне земље немају та ограничења. Према конвенцији, кроз Босфор не могу да пролазе подморнице земаља које не излазе на Црно море.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је раније изјавио да је турска влада упозорила све земље (било да се граниче са Црним морем или не) да током руско-украјинског рата не шаљу ратне бродове преко мореуза у Црно море. 

"Када Турска није зараћена страна у сукобу, она има овлашћење да ограничи пролаз ратним бродовима зараћених држава преко мореуза. Ако се ратни брод враћа у своју базу у Црном мору, пролаз није затворен. Придржавамо се правила из Монтреа. Све владе, приобалне и необалне, упозорене су да не шаљу ратне бродове преко мореуза", поручио је Чавушоглу.

Конвенцију су потписали, осим Турске, Грчка, Румунија, Бугарска, Совјетски Савез, Велика Британија, Јапан и Краљевина Југославија. Америка је тада била незаинтересована и одбила је да учествује у раду конференције, а није послала чак ни посматраче.

image