Свет

"Глобал тајмс": Односи Кине и Вијетнама превазилазе пријатељство

Дубоко пријатељство двеју земаља често се описује као "пријатељство другова који су више од тога - рођаци или браћа", али појединим земљама је тешко да то схвате
"Глобал тајмс": Односи Кине и Вијетнама превазилазе пријатељствоwww.globallookpress.com © Pang Xinglei

Генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине и председник Кине Си Ђинпинг данас и сутра борави у Вијетнаму, а ова посета је уследила на позив председника Социјалистичке Републике Вијетнам Во Ван Туонга, пише у уводнику кинески лист "Глобал тајмс".

За шест година ово је друга државна посета генералног секретара Си Ђинпинга Вијетнаму. Од октобра прошле године, генерални секретар Нујен Фу Тронг, премијер Вијетнама Фам Мин Чин и председник Во Ван Туонг посетили су Кину. Оваква учесталост посета вијетнамских лидера Кини је веома ретка у односима између других земаља. Сарадња на високом нивоу влада Кине и Вијетнама показује да су ти односи у много чему јединствени.

Дубоко пријатељство Кине и Вијетнама често се описује као "пријатељство другова који су више од тога - рођаци или браћа." Појединим земљама је тешко да то схвате.

У време када САД примењују нову "индо-пацифичку стратегију", која је усмерена ка "обуздавању и сузбијању Кине", односи Кине и Вијетнама заслужују посебну пажњу.

Поједини аналитичари тумаче покушаје Вијетнама да одржи нормалне односе са другим земљама, посебно са САД, као знакове "придруживања америчком табору."

Према тој логици, Вијетнам је један од кинеских суседа који ће, пре или касније, бити увучени у амерички табор. Политика САД према Вијетнаму заснива се на таквој процени.

Овај приступ није само злонамеран према Кини, већ је и доказ непоштовања према Вијетнаму. Ипак, чињенице показују да је то само машта и да Вијетнам не следи ту логику.

Председник САД Џозеф Бајден у септембру је посетио Вијетнам, када су се обе стране сложиле да билатералне односе подигну на ниво свеобухватног стратешког партнерства. Председник Вијетнама Ван Туонг посетио је Јапан крајем новембра, а резултат ове посете било је подизање вијетнамско-јапанских односа на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Неки западни аналитичари су из тога закључили да то представља "дипломатску победу за САД" и "дипломатски неуспех за Кину". На Западу су се већ и раније појављивали слични закључци.

Ова посета генералног секретара Си Ђинпинга Вијетнаму требало би да омогући објективније разумевање односа Кине и Вијетнама, које незналице упорно погрешно процењују.

Односи Кине и Вијетнама су веома јасни. Кина и Вијетнам предузимају велике напоре у модернизацији социјалистичког развоја и обе земље виде развој својих суседа као прилику за сопствени развој. Како је истакао генерални секретар Си Ђинпинг, здрав развој кинеско-вијетнамских односа у складу је са фундаменталним интересима обеју земаља и доприноси процвату заједничког социјалистичког циља, а то утиче на глобални поредак, стабилност и просперитет.

Од почетка ове године приметно је јачање сарадње Кине и Вијетнама. Билатерална трговина већ другу годину заредом премашује 200 милијарди долара. Од јануара до октобра ове године, међусобна трговина је достигла је 185,1 милијарду долара. Кина је годинама највећи трговински партнер Вијетнама, Вијетнам је највећи трговински партнер Кине у АСЕАН-у и четврти трговински партнер на глобалном нивоу.

Економска међузависност и комплементарност између Пекинга и Ханоја учвршћују билатералне односе. Кина и Вијетнам су добри суседи и пријатељи, деле исте тежње и имају заједничку судбину.

Посета генералног секретара Си Ђинпинга Вијетнаму допринеће развоју Азијско-пацифичког региона и унеће више стабилности у овај иначе турбулентни регион.

image